Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya prover visar: Zideks värden var normala

Nya prover visar att Anna Carin Zideks höga blodvärden var normala för henne.
– Mina värden har inte förändrats sedan jag slutade att tävla, berättar hon i en video.

Det var TV-programmet "Uppdrag Granskning" som i mars i år avslöjade misstänkt doping inom skidskytte och längdskidor.

En stor del av reportaget handlade om den norske skidåkaren Anders Aukland, men även Anna Carin Zidek utpekades som dopingmisstänkt.

Zidek ska under sin karriär ha uppvisat alldeles för höga blodvärden – något som kan tyda på doping.

I TV-programmet talades det om "mycket utstickande värden" när det gäller det så kallade reti-kulo-cyt-nivån. Testerna visade på nästan tre procent, vilket är mer än dubbelt så höga jämfört med normala värden.

Testerna gjordes i början på 2000-talet, då Zidek fortfarande var skidåkare.

Nu har Zidek begärt in alla gamla dokument om gjorda tester på henne och även gjort ett antal nya. Alla dessa visar samma sak.

– Mina värden har inte förändrats. Jag har fortfarande för höga värden, men jag vet inte orsaken till det, berättar hon.

Alla tester visar mycket högre blodvärden än genomsnittet för en tävlingsåkare i världscupen. Samtidigt är värdena helt normala för henne.

Anna Carin Zidek har en egen förklaring till hela historien. Hon ska ha en genetisk järninlagringsrubbning, kallad hemokromatos eller "Jämtlandssjukan".

– Jag har fått en diagnos som säger att jag lagrar in för mycket järn i kroppen, säger Zidek i TV-inslaget.