Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler för hemsjukvård i Östersunds kommun

Från och med fredagen den 1 december gäller till viss del nya regler för hemsjukvård i Östersunds kommun. Region Jämtland Härjedalen tar över en del av ansvaret från kommunen. Det skriver Östersunds kommun på sin hemsida.

De nya reglerna för hemsjukvård och hemreabilitering innebär att du måste behöva stöd med antingen att äta eller dricka, hjälp att klä på dig, stöd för att förflytta dig eller hjälp att sköta din dagliga hygien för att du ska få stöd av kommunen. Om du inte behöver hjälp med något av detta har du inte rätt till kommunens hemsjukvård eller hemreabilitering utan måste istället vända dig till hälsocentralen, skriver kommunen på sin hemsida..

Det nya hemsjukvårdavtalet började gälla i april 2017 i länets övriga kommuner och Östersunds kommun är sista ut att införa de nya reglerna.

– En viktig del i varför man gör den här revideringen är att hemsjukvårdsavtalet inte ska skilja sig beroende på i vilken kommun man är bosatt. Tidigare har det funnits olika lokala avtal mellan kommuner och primärvård, säger Robert Brandt, biträdande förvaltningschef på Vård- och omsorg i Östersund i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har behövt den här tiden för att genomföra förändringen på ett tryggt och säkert sätt utan att medborgare hamnar i kläm.