Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler gör det svårare att starta eget

I år blir det svårare för den som vill starta eget företag. Arbetsförmedlingen ändrar i år reglerna för vilka som kan få aktivitetsstöd när man startar eget.

– Det här är väldigt oroande för oss som bor i glesbygd. Ett stöd som kan vara avgörande för den som vill starta ett företag försvinner, säger Lennart Oscarsson, ordförande i Strömsunds Utvecklingsbolag, SUAB.

Hittills har den som varit minst 25 år och anmäld som arbetssökande eller riskerat att bli arbetslös haft möjlighet att få aktivitetsstöd under sex månader.

Också en del andra grupper har haft möjligheten. Se faktaruta här intill.

Ersättningen har motsvarat a-kassans.

– Men nu har Arbetsförmedlingens styrelse och generaldirektör bestämt att det bara är långtidssjukskrivna som ska ha möjligheten. Det här skapar stora problem. Jag tror att den som varit arbetslös länge har det svårare att komma i gång med ett företag. De kanske skulle få utbildning eller liknande i stället, säger Lennart Oscarsson som kontaktat riksdagsmannen Gunnar Sandberg för att frågan förhoppningsvis ska tas upp i riksdagen.