Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rekord i AXA Fjällmaraton

AXA Fjällmaraton kördes i lördags för 10:e gången och det blev ett jubileum med rekord både på herr- och damsidan. I år stod världsstjärnan Emelie Forsberg på startlinjen och hon kom, såg och segrade på nya rekordtiden 4:01:21. Norrmannen Eirik Haugsnes putsade Anders Kleist tid från ifjol och det nya rekordet är 3:24:50.

På den internationella Sky- och trailrunningscenen är Emelie Forsberg, Salomon, ett välkänt och högt respekterat namn. Hon började sin karriär i AXA Fjällmaraton 2009 då hon vann på 5:03:06. 2011 var hon tillbaka och vann igen på 4:30:27. I år var det så dags igen, vinst och så då nytt banrekord.

– Det kändes bra hela vägen och ungefär som de tidigare åren, bara det att tiden blivit bättre. AXA Fjällmaraton är en jätterolig tävling som jag verkligen gillar, sa Emelie.

Så här efter loppet, hur känns kroppen?

– Den känns bara bra, sa Emelie och log sitt välkända leende.

Tvåa i Loppet var brittiskan Emily Collinge, Vegetarian Cycling and Athletic, 16:28 minuter efter Emelie och trea var Mimmi Kotka, Svinarps FK, 32 minuter efter. Fyra var Lena Gavelin, Trångsviken.

I herrklassen fanns även här en löpare som presterat världsresultat, norrmannen Eirik Haugsnes, Team Inov-8. Ifjol var han tvåa bakom Anders Kleist som inte kom till start i år. Startlistan var ändå full av starka namn, inte minst då AXA-kungen Andreas Svanebo. Han har imponerande sex segrar i loppet att falla tillbaka på. Han och Eirik Haugsnes satte också högsta fart från början . Starkast över fjället var ändå Eirik till slut. Segern, med nästan nio minuter, grundlades i den branta stigningen från Nordbotten och upp mot Ottfjället.

– Först och främst gick jag för seger. Går man för rekord direkt från start är det lätt att man åker på en smäll. När jag såg att Andreas släppte så körde jag för rekord och det höll, sa Eirik.

Tvåa var alltså Andreas Svanebo, Sportsgym SC och trea Johan Lantz, Ockelbo SK/Scott Sports. Fyra var Simon Jörgensen, Sportsgym SC.

Banan, mäktiga 43 kilometer och 1800 höjdmeter från Edsåsdalen till Vålådalen, var mycket skiftande i år. I fjällbjörksskogen var blött och lerigt, men på fjället var det torrare. Fast så är det och det är därför alla löpare vill tillbaka, man tävlar på naturens villkor och gillar läget. Just det blöta trodde många skulle sätta stopp för nya rekord. Så blev det inte.

AXA Fjällmaraton är en tävling där egentligen alla är segrare. Det budskapet är klart uttalat från arrangörshåll. Alla som kommer i mål får också berättigad uppmärksamhet och den sköna atmosfären efter målgång är vida omtalad. Det blir också mer publik längs banan varje år.

Under veckan har totalt sju lopp genomförts. Det började med Halvmaraton och Öppet Fjäll förra lördagen, fortsatte med Minimarathon i söndags, Ottfjället upp i onsdags, Inov-8 sprinten i torsdags och så AXA Fjällmaraton samt Korta banan på lördag. Tävlingsledare Patrik Nordin sammanfattar:

– Vi har blivit ett stort event som drar massor av folk, både löpare och publik. Det känns overkligt bra.

Här är hela resultatlistan.