Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya riktlinjer för bättre villkor åt bärplockare

Inför årets bärsäsong har Svensk dagligvaruhandel och branchorganisationen Livsmedelsföretagen satt upp nya riktlinjer för bäruppköpare. Författarna till riktlinjerna hoppas bland annat på att uppnå bättre villkor för bärplockarna och förhindra skattebrott.

De nya riktlinjerna för bäruppköpare har kommit till främst för att tydliggöra vem som bär ansvar i olika frågor som rör uppköp av bär. Svensk dagligvaruhandel och branchorganisationen Livsmedelsföretagen vill uppnå större rättssäkerhet och bättre villkor för bärplockarna. Detta gäller främst friplockarna, de som arbetar under turistvisum och inte är knuten till något bemanningsföretag i hemlandet. Dessa plockare är oftast från EU-länder och omfattas av den fria rörligheten inom EU och behöver därför inget arbetsvisum för att jobba i Sverige. Därmed kan inte Migrationsverket kontrollera hur friplockarnas situation ser ut. Vad gäller de utomeuropeiska plockarna svarar Migrationsverket för kontroller så plockarnas rättigheter följs.

– Det var ju ganska koncentrerat med bärplockare här i Jämtland i fjol eftersom vi hade så mycket bär, och det blev ett stort problem med de oseriösa uppköparna, säger Solveig Andersson, regionalt fackligt ombud på kommunal i Jämtland. Kommunal ansvarar för organiseringen av utländska bärplockare i länet.

– Det är bra att de försöker få till ett system med de som ska ta emot bären, så vi får väl se vad vi får lära oss av den här säsongen. Säger Solveig Andersson.

Rent praktiskt för bäruppköparna innebär de nya riktlinjerna att de ska ha tydliga märkningar på de lådor och hinkar som bären transporteras i. Uppköparna ska vara tydliga med att informera plockarna om deras rättigheter och vilket ansvar uppköparna har. Dessutom ska uppköparna kunna visa att de betalat moms på bär som sålts vidare och att plockarna fått betalt enligt den volym bär som sålts.

– När vi pratar med arbetsgivarna och plockarna tycker de att det blir bättre för varje år, säger Solveig Andersson.

De företag som väljer att gå efter de nya riktlinjerna erbjuds en utbildning om hur de fungerar varpå de får ett certifikat.

– Jag tror att det kommer bli fler och fler kommer jobba efter de nya riktlinjerna. Men allt som är nytt tar ju ett tag att sjunka in, säger Solveig Andersson.

Läs mer om friplockarna här: Oklar situation för friplockare