Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya sjuksköterskor ställer högre krav

Bland de 25 sjuksköterskestudenter i Östersund som tar sin examen i juni är det ungefär hälften som planerar att jobba på Östersunds sjukhus i sommar.

Annons

När de är klara med utbildningen står de inför en gynnsam arbetsmarknad, men det finns ett problem - lönen. Som nyanställda inom Jämtlands läns landsting erbjuds de 23 000 kronor i månaden.

– Det borde vara minst 25 000-26 000 kronor. Med tanke på att det är en akademisk utbildning på tre år och att man har ansvar för människor, säger Sara Stålhand.

Hon jobbade som undersköterska i Bergs kommun innan hon påbörjade studierna på Mittuniversitetet och det mesta talar för att hon återvänder till äldreomsorgen i Rätan, för en tjänst som sjuksköterska. Dels för att det är på hemmaplan, dels för att kommunen erbjuder bättre lön.

– Jag hade högre lön som undersköterska i kommunen än vad jag skulle ha som nyutexaminerad sjuksköterska på sjukhuset.

Joanna Cardegren, Hackås, har jobbat som undersköterska inom hemtjänsten i Berg. Hon är öppen för flera alternativ efter examen.

– Akuten ligger närmast till hands, men att jobba i Norge är också lockande.

Jennie Reisek, Storuman, tänker återvända till hemorten efter examen. Där lockar jobb på sjukstugan.

– Mina planer är att flytta tillbaka till Västerbotten, jag har hemlängtan.

Karin Åström, från Sandviken, bor gärna kvar i Östersund, men det är långt ifrån säkert att hon kommer att jobba här. Hon är beredd att flytta.

– Jag vill ha minst 25 000 kronor i månaden annars söker jag mig dit de betalar. Vill de ha folk så får de höja lönen, det är så snacket går i vår klass.

I dag, fredag, tar en klass på cirka 35 sjuksköterskestudenter på Miun examen. Sara Gavelin, Ås, och Stina Persson, Handog, är två av dem och de har fått tillsvidareanställning på kirurgen respektive hjärtenheten på Östersunds sjukhus.

– Jag tror att alla i klassen har jobb, men alla har kanske inte bestämt sig för vilket jobb de ska ta, säger Sara Gavelin.

Även de anser att lönen är ett problem, ingångslönen är för låg.

– Det är också för dålig löneutveckling bland sjuksköterskor, säger Stina Persson.