Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nya Sverigevänner” smutskastas av främlingsfientliga sajter

/

Integrationsprojektet hängdes ut som något annat. Projektmedlemmen Josefiné Josefsson fick anonyma meddelanden där personen varnade för de ensamkommande flyktingbarnen.
– Det är så fel att de klankar ned på människor som inte har gjort något, säger hon.

Annons

Det var för en vecka sedan som lokaltidningen 100 procent Östersund uppmärksammade ett integrationsprojekt som startats upp på Wargentinsskolan. Projektet ”Nya Sverigevänner” går ut på att ensamkommande flyktingbarn ska få svenska kompisar.

Artikeln fick stor spridning efter att den lagts ut på op.se och ltz.se och den delades flitigt i sociala medier. Många av reaktionerna var positiva.

Men under onsdagskvällen plockade två främlingsfientliga sajter upp artikeln. Den ena sajten tog texten från 100 procent Östersunds artikel och samtliga bilderna och publicerade på sin sajt, men vinklade om rubriken och ingressen.

Där menade skribenten att de ensamkommande barnen inte alls var barn och att projektet egentligen utnyttjades av äldre män som ville få kontakt med unga flickor.

Den andra sajten skrev en egen text med utgångspunkt i 100 procent Östersunds artikel men använde sig av 100 procent Östersunds bilder. De vinklade sin text på liknande sätt som den andra främlingsfientliga sajten.

Josefiné Josefsson är en av eleverna som är med i projektet. Dagen efter artikel publicerades på op.se fick hon ett anonymt meddelande på Facebook. Personen skrev att hon skulle passa sig för de ensamkommande flyktingbarnen.

Josefiné blev väldigt frustrerad över att projektet hängdes ut som något annat än vad det är och skrev en debattartikel som publicerades på Nyheter24.

– Det här ska vara ett land där alla ska kunna känna sig trygga. Det är så himla fel att de klankar ned på människor som inte har gjort dem någonting, säger Josefiné och fortsätter:

– De som kommer hit kan inte vårt språk och det måste de lära sig för att kunna kommunicera. Vi måste försöka hjälpa till med att få dem som kommer att känna att de tillhör vårt land.

Projektledaren och en av de ensamkommande flyktingbarnens profiler på Facebook hängs ut på en av sajterna och där uppmanar också skribenten läsarna att höra av sig till projektledaren, rektorn på Wargentinsskolan, lokala medierna och politiker.

På sajterna finns det hundratals kommentarer där tongången är hätsk och många är hatiska mot de ensamkommande barnen men också mot projektledaren och de som är med som vänner i projektet.

Sedan i söndags har projektledaren fått och fortsätter få hotfulla meddelanden på Facebook och också hotfulla sms.

– De skriver bland annat att de här killarna inte är ensamkommande flyktingbarn och att om det händer flickorna någonting så ska de komma och ”ta hand om mig”. Det känns otäckt, säger projektledaren.

Både han och Josefiné har polisanmält de som skickat meddelanden till dem.

Det är svårt att förhindra att främlingsfientliga sajter tar nyheter som publiceras på op.se. Men det är ett brott mot upphovsrättslagen att ta texter och bilder så som sajterna har gjort.

Så här säger Östersunds-Postens chefredaktör, Hans Lindeberg.

– Vi har kontaktat de här sajterna och meddelat att de måste ta bort de här artiklarna. Det är ett helt regelvidrigt sätt att använda vår journalistik på det här sättet, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt och beklämmande att de vi intervjuar i våra artiklar utnyttjas så här. Vi ska nu titta på hur vi kan ta det här vidare juridiskt.