Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya tips undersöks i ubåtsjakten

Sökandet efter en eventuell ubåt i Stockholms skärgård fortsätter.
Två nya observationer från allmänheten har inkommit.

Annons

I söndags gjordes tre observationer. I dag gjordes ytterligare två, som bedöms som tillräckligt intressanta för fortsatt arbete, berättar Grenstad.

Det är utomordentligt allvarligt att vi söker efter någon som kränkt Sveriges territoriella integritet, säger han.

De två nya observationerna kommer från allmänheten, liksom de tre tidigare tipsen.

Vi har fått in hundratals tips. Så långt är det de här två som vi bedömer att de kan vara någonting, säger Anders Grenstad.

Under dagen har sökandet varit koncentrerat till de södra delarna av Stockholms skärgård.

Det är gamla klassiska ubåtsmarker där vi haft utländsk undervattensverksamhet vid flertalet tillfällen, säger militärexperten Jörgen Elfving.

Men där ligger även Muskö örlogsbas.

I och med att flottan bara är en flottfläck är det inte särskilt mycket som finns kvar. Men Muskö är en av de få marina baser som vi har kvar, säger Elfving.

Och enligt honom finns det flera skäl till att en undervattensfarkost från främmande land eventuellt skulle befinna sig i närheten av Muskö.

Vi vet ännu inte vad som finns under ytan. Men det kan dels handla om ett underrättelseintresse om vad som finns i våra anläggningar och att man är osäker på hur det ser ut i vattnet. Men det skulle även kunna vara så att man är på plats för att lägga ut något som vid senare tillfälle skulle kunna användas, säger han.

Vid lunchtid var det stor aktivitet utanför Ingarö, där flera fartyg samlats.

Så här mycket militär aktivitet har vi inte sett någonstans tidigare. Här finns flera större militära fartyg, troligen en korvett och ett minröjningsfartyg, och flera stridsbåt 90, uppgav TT:s reporter på plats
Några rör sig långsamt, några ligger still. Vi är ombedda att hålla oss på tusen meters avstånd.

Enligt uppgifter i DN, som är mycket oklara och obekräftade, ska försvaret ha "fått kontakt" i området. Tidningen rapporterar också att dykare medverkat i jakten i Stockholms skärgård.

Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna.

Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan, sade redan i morse att det är troligt att försvaret hittat någonting.

Allt detta är naturligtvis väldigt spekulativt. Men jag tar för givet att man hittat något, säger han.

Kanske får vi veta mer i kväll, när försvaret håller pressträff klockan 18. Den äger rum på Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen i Stockholm.