Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter: Så dödades Johan Asplund

Johan Asplund försvann från sitt hem 1980.
Nu tycks försvinnandet kunna få sin lösning.
Enligt Aftonbladet har en man erkänt på mobilfilm – där han berättar hur han dödade Johan.

Fredagen den 7 november 1980 försvann Johan Asplund, då elva år, från sitt hem i Bosvedjan.

Ett stort sökpådrag påbörjades, men Johan hittades aldrig. Hans föräldrar väckte enskilt åtal mot en man, som fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten för brottet. Senare erkände Thomas Quick att han mördat Johan och fälldes för mord – men friades 2012 sedan han tagit tillbaka sitt erkännande.

Nu kan gåtan vara på väg att få sin lösning.

Enligt Aftonbladet har en man erkänt att han förde bort Johan – och erkännandet ska finnas på film.

Enligt kvällstidningen gick Johans mamma till jobbet och strax därefter ringde telefonen. Mannen i andra änden kände Johan sedan tidigare, sa att han behövde prata med pojken och erbjöd sig att skjutsa honom till skolan i sin bil. De möttes på en parkeringsplats alldeles i närheten av hemmet.

Mannen övertalade Johan att de skulle åka och fika innan skolan och trots att Johan var angelägen om att inte komma för sent till skolan följde han med mannen i hans bil till en Ica-butik i Skönsberg där mannen gick in och handlade.

Därefter åkte de till en avsides belägen plats norr om Sundsvall. Men Johan var fortfarande angelägen om att komma till skolan i tid.

Mannen, har han enligt tipset själv berättat, tog då fram en näsduk med kloroform, ett bedövningsmedel för djur, och lade näsduken över Johans näsa och mun.

– Han somnade direkt, ska mannen ha berättat.

Han täckte sedan över Johans kropp med en filt och åkte till en stuga i skogen, ett par mil norr om Sundsvall, skriver Aftonbladet.

När han kom fram till stugan försökte han, enligt tipset, väcka Johan. Men Johan var död.

Han försökte återuppliva Johan, men försöken var förgäves.

– Det var ett misstag, han skulle inte dö, har mannen gråtande berättat, enligt Aftonbladet.

Mannen lindade därefter in Johans kropp i filtar, som han virade ihop med ett rep. Sedan körde han ut i skogen, till ett område som är namngiven i tipset och som ligger en knapp mil från stugan.

Han bar in Johans kropp i skogen och gömde den.

Efter att han åkt tillbaka till stugan och städat undan alla spår efter Johan åkte han tillbaka till platsen i skogen. Där grävde han en grav som han lade Johan i.

Flera av Johans tillhörigheter bränner mannen upp i en brännugn på Sundsvalls sjukhus där han under natten bryter sig in.

Aftonbladet har talat med den man som enligt tipset erkänt mordet.

– Jag har ingenting att säga till dig, jag har lämnat det där bakom mig, säger han till tidningen.

Polisen har enligt Aftonbladet den påstådda filmen i sin ägo.

– Vi jobbar på med utredningen, det finns inte så mycket jag kan säga. Men vi har ingen exakt plats att leta på, säger Hans Björner, chef för länskriminalen i Västernorrland, till tidningen.

Läs också: Nytt tips om Johan Asplunds försvinnande

Läs också: Johan-tipset kom till polisen för sex veckor sedan

Artikeln kommer från ÖP:s systersajt st.nu.