Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vd:n ser glädjen i snön

Se glädjen i snön och inte bara kaoset.

Den attityden vill Slao:s nya vd Elisabet Jansson Strömberg jobba in i svenskarnas medvetande.

Annons

När Hans Gerremo lämnade direktörsposten på Svenska liftanläggningars organisation, Slao, efter tio år gick frågan till en 42-åring från västkusten. Elisabet Jansson Strömberg tillträdde 1 oktober och kastade sig ut i backen direkt.

– Ja, tanken var att besöka alla skidanläggningar i landet och på så sätt träffa omkring 80 procent av föreningens medlemmar. Det har varit en fantastisk resa. Vi började i Kåbdalis och avslutar på Isaberg i Jönköping. Just nu är jag i Romme, säger hon.

Vad har du fått för intryck?

– Det som slår mig är engagemanget, hur alla verkligen är på tå och startklara inför säsongen. Att arbeta på en liftanläggning är inget vanligt jobb, man är hängiven vintern på ett väldigt entusiastiskt sätt.

Att sprida just den vinterglädjen bland svenska folket ser Elisabet Jansson Strömberg som ett av sina viktigaste vd-uppdrag. SLAO har jobbat mycket med kvalitetssäkring de senaste åren, nu handlar det om att nå ut till allmänheten i olika kanaler.

– Vi vill att människor ska åka mer skidor och då handlar det till viss del också om ändrade attityder till vintern. Jag blev till exempel glad när jag såg väderprognosen på tv häromdagen. Meteorologen fick frågan om han såg någon ljusning i väderläget och svarade: jo, men vi har snö på gång i norr och det lyser ju upp.

– Och precis så är det. Snö behöver inte betyda kaos och problem, det skapar också en oerhörd glädje för många. Man kan älska alla årstider, som jag ser det.

Elisabet Jansson Strömberg fortsätter:

– Ett annat viktigt uppdrag för mig är att jobba mot politikerna och få dem att inse att den här branschen inte bara är på skoj. Skidåkningen utgör en stor del av den svenska turistindustrin och den omsätter lika mycket som bil- och stålindustrin tillsammans.

Jämtlands län har sett tre lavinolyckor med dödlig utgång de senaste sju åren. Själv har du jobbat för Sjöräddningssällskapet i tio år, vilka erfarenheter tar du med dig därifrån till SLAO?

– En hel del, säkert. Själv tror jag mycket på förebyggande arbete, men jag vet också hur svårt det kan vara att jobba med pekpinnar i sådana frågor. Det gäller att jobba nära gästen och inte skriva någon på näsan. Jag vet att branschen tog ett stort grepp i lavinfrågan för 10 år sedan, men sedan dess har det ju varit en våldsam utveckling med bredare skidor som gjort det möjligt för flera att åka i lavinkänslig terräng.

– Frågan är också vem som är bäst lämpad att driva lavinfrågan. SLAO har ju tagit ett stort ansvar traditionellt sätt, men det behöver inte vara så. Vi ska diskutera den frågan på en stor konferens i Åre i mitten av december.