Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända akademiker en betydande resurs

Mona Tapper med flera lyfter i det viktiga behovet av att tillvarata den kompetens som i dag finns bland studenterna på universiteten och högskolorna.

Att studenternas erfarenheter och kompetens tillvaratas redan under studietiden vore, precis som Tapper et al skriver, att sluta slösa med resurser som i dag ligger i träda.

Universitetsstudenternas kompetenser är dock inte den enda resurs som ligger och väntar på att få sättas i arbete. Vi på Folkuniversitetet i Jämtland arbetar sedan ett år tillbaka med Korta Vägen, en insatsutbildning för nyanlända akademiker där svenskstudier kombineras med studievägledning, praktik, validering av utländska utbildningar och jobbmatchning.

Korta Vägen drivs i Folkuniversitetets lokaler på Campus i Östersund och är ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Mittuniversitetet och Arbetsförmedlingen.

Vi har ett 80-tal studenter med mycket hög kompetens. I våra klassrum finns arkitekter, ekonomer, ingenjörer, agronomer, fysiker, tandläkare, lärare, läkare, sjuksköterskor, tekniker och många andra betydande kompetenser.

Studenterna på Korta Vägen är, precis som studenterna på Mittuniversitetet, en stor resurs som bara väntar på att få bli en aktiv och betydelsefull del utav regionen och regionens näringsliv.

Vi vill därför informera alla arbetsgivare, stora som små, om denna källa till kompetens. Jag hoppas att ni kommer ta chansen att få lära känna nya kompetenta personer och att ni välkomnar någon eller några av våra studenter till en praktik eller ett arbete i just ert företag eller organisation.

Jag vill även passa på att bjuda in samtliga arbetsgivarorganisationer och fackförbund till ett samarbete med målet att fler av våra fantastiska studenter ska få möjligheten att ta steget ut på den jämtländska arbetsmarknaden.

Tobias Olofsson

utbildningsledare Korta Vägen, Folkuniversitetet Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel