Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nyanlända är ett viktigt tillskott"

Nyanlända flyktingar behövs på arbetsmarknaden i Norrlands inland, anser regeringen. Därför försöker nu Arbetsförmedlingen få dem att vilja bo kvar.
– Många kommer att lämna arbetsmarknaden de närmsta åren och det finns ett långsiktigt behov av arbetskraft och ökad befolkning. Då är nyanlända ett viktigt tillskott, säger projektledaren Christine Johansson.

Förra året fick Arbetsförmedlingen ett uppdrag från regeringen om att förbättra nyanländas möjligheter till bosättning och etablering i glesbygden . Därför drog man i gång ett projekt i Jämtland och Ådalen i Västernorrland.

I Åre är Karin Ramström anställd som etableringskoordinator sedan årsskiftet. Hennes uppdrag är att fixa praktikplatser och jobb åt de flyktingar som kommer till kommunen. Hos privata och offentliga arbetsgivare.

– Det funkar jättebra. Här provas ett nytt kreativt sätt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Det finns arbetstillfällen, men arbetsgivarna behöver en motpart. Det sociala engagemanget finns där, men någon måste fånga upp det, säger hon.

Flyktingmottagandet i Sverige har ökat på senare år och de som får uppehållstillstånd väljer ofta att bosätta sig i storstadsregioner. Oftast på grund av att anhöriga bor där, men även i hopp om att få ett jobb. Arbetsförmedlingen vill med sitt projekt ändra på den föreställningen och förmå människor att stanna kvar på de orter som de anlänt till, genom att utveckla nya arbetssätt och samverkan mellan myndigheter. Orsaken till att projektet finns i Jämtland och Ådalen är att Migrationsverket etablerade flera nya anläggningsboenden här samtidigt som kommunerna önskade att fler skulle bosätta sig i området. Tidigare var det många som tackade nej till att bo i regionen. Något som har förändrats nu, enligt Christine Johansson.

– Många fler nyanlända tackar ja till att bo i regionen nu. Många tackade nej tidigare.

I Åre kommun är 55 personer inskrivna på kommunens integrationsenhet, av dessa är 35 ute i jobb eller praktik. De jobbar på bland annat bensinmack, hotell, skola, förskola, äldreomsorg och plåtslageri .

– Har vi beslutat att ta emot flyktingar i Sverige bör vi ta hand om dem också. Det är helt nödvändigt att de här insatserna finns, säger Karin Ramström.

Men vid årsskiftet är projekttiden slut och det är oklart om Arbetsförmedlingen kommer att fortsätta finansiera etableringskoordinatorerna ute i kommunerna.

– På något vis borde det fortsätta, men just nu vet jag inte hur. Jag har inga stora förhoppningar om att få en förlängning av min anställning, säger Karin Ramström.