Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyansera bilden av arbetet med jämställdhet

Annons

Jag häpnar och förfäras av den senaste tidens reportage som granskat de projekt till stöd för kvinnors företagande som letts av Margaretha Lindbäck. Men det är inte Margaretha Lindbäcks gärning jag reagerar på, utan det ensidigt negativa sätt som det har framställts.

Granska, javisst, men inte hänga ut utan hänsyn till person och omgivning. Och framför allt måste man ge hela bilden.

Jag vill framhålla att hon bidragit till så mycket mer än bara fina broschyrer, sköna spa-helger och allmänt surr om kvinnligt företagande som stod att läsa i ÖP ledare 29 maj. För övrigt en illa vald bild om kvinnliga företagsledare som inte anstår en ledarskribent.

Det projekt jag känner bäst till och som kanske haft störst genomslag är "Ett annat företagarprogram". Det engagerade närmare 100 företagsamma kvinnor i länet, och många av dem har vittnat om att det blev ett mycket viktigt nätverk som stärkt både företagarna och deras företag.

Faktum är att det ännu, flera år efter att projektet avslutats, pågår verksamhet i några av de mentorsgrupper som startade inom programmet. Bättre resultat än så kan man knappast hoppas på. Tyvärr har inget av detta framgått i reportageserien.

Bara nyttan av "Ett annat företagarprogram" ensamt kan säkert räknas i miljontals kronor då det resulterat i många affärer mellan de olika företagen, vilket i sin tur ger skatteintäkter inom länet.

Därtill kan man räkna effekter i att ett aktivt nätverk leder till att företagare orkar arbeta vidare så att deras företag växer med ökad omsättning och fler anställda som följd. Att inte sådana positiva effekter framkommit i reportageserien leder till en felaktig bild av effekterna av den gärning som utförs av Margaretha Lindbäck och andra.

Braskande rubriker och sensationella ingresser har antytt att Margaretha Lindbäck är en fuskare, tillsammans med flera andra som blivit utpekade med eller utan namn.

Om det verkligen är så att det har förekommit oegentligheter så ska det så klart granskas av både media, projektägare och åklagare.

Men det känns olustigt att läsa artiklar som inleds i svepande ordalag med insinueringar likt "Frågan är vad alla miljoner gett länets kvinnor utöver några broschyrer", som färgar läsarens inställning till innehållet.

Att lokalbefolkning och till och med företrädare för länsstyrelsen nu uttalar sig fjärmande visar vilken oerhört stor påverkan media har på folks uppfattning om hur saker och ting förhåller sig.

I det sammanhanget önskar jag att bilden av Margaretha Lindbäcks arbete för jämställdhet nyanseras. Ja, faktiskt hoppas jag att hon får upprättelse så att hon och alla andra samhällsengagerade kvinnor och män orkar fortsätta att genom sitt arbete bidra till ett starkare Jämtland.

Mats Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel