Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybakad inredningsarkitekt formgivare åt både Konstfack och Åhléns

/
  • Plockbordet bygg-er på en sarg och en skiva, där kunden kan välja material både i ben och skiva – dessutom kan bordsytan enkelt förstoras.
  • Uteserveringen vid Konstfacks entré består av stommar i plåt som kan fyllas med olika material till sittplatser och bord – här har de valt obehandlat regelvirke som limmats och sedan skruvats fas.Foto: Kristoffer Fagerström
  • Detalj från  plockbordet.
  • Marcus Abrahamsson ramen till parasollerna vid uteserveringen, som han och Kristoffer Fagerström själva konstruerat och svetsat ihop.

Annons

26-årige Marcus är född i Junsele men uppvuxen i Östersund och har just tagit sin kandidatexamen som inredningsarkitekt och möbelformgivare vid Konstfack.

Han var därmed en av de många avgångsstudenter vid skolan som ivriga riksmedia i förra veckan sprang förbi i sin iver att få se den numera riksbekanta Anna Odells examensarbete om hur hon lät sig omhändertas av psykiatrin när hon låtsades vara självmordsbenägen vid Liljeholmsbron i Stockholm.

– Ha ha, nej de var inte särskilt intresserade av oss andra. Men det är inte så mycket att göra åt, så fungerar det, konstaterar Marcus.

Själv har han haft fullt upp under våren.

Det gäller exempelvis möbelkonceptet med en serie ”plockbord” som Marcus designat och som under hela maj visas på Sundsvalls museum under rubriken UNG7.

Den kommer sedan att visas både i Sverige och utomlands de kommande två åren.

förs-ta nummer för året svarar projektledaren Mattias Swinge Forsberg på frågan: vilka projekt som visar recycling särskilt bra:

”Det finns flera, men Marcus Abrahamssons Plockbord är en kul idé som jag tycker att man skulle kunna få att fungera även kommersiellt”.

Juryn som valde ut bidragen till UNG7 kallar bordet för ”ett väl genomarbetat system som både erbjuder många valmöjligheter och skapar intressanta pusselbitar”.

– Det jag gjort är egentligen att dela upp de klassiska beståndsdelarna i ett bord och separerat dem till en sarg och en skiva, som brukaren själv kan kombinera på en lång rad sätt.

Man kan därmed välja material på benen och skivan och dessutom förlänga och förstora bordsytan.

– På så vis kan kunden få en mer personlig relation till sin möbel, något som jag hoppas ska förlänga dess livslängd, berättar Marcus.

Bordet utvecklas av småländska Karl Andersson & Söner, ett klassiskt svenskt möbelföretag i tredje generationen som satsar hårt på nya formgivare.

och det som pressuppbådet alltså missade när de sprang in till Anna Odell på Konstfack är en helt nybyggd uteservering, som Marcus och Kristoffer skapat.

– Vi vann tävlingen om att utforma den nya uteserveringen, som vi då beslöt att göra som examens- arbete. Poängen är att skapa en stomme som man senare kan använda olika material i.

De har använt obehandlat regelvirke för både sittplatser och bord, som limmats och sedan skruvats fast i stommarna av bockad plåt:

– Vi fick tag på extremt fint kärnvirke hos ett sågverk, det är så mycket kärna och fullt av harts att vi valt att inte ens ytbehandla det. Ett experiment i sig.

senare kan använda andra material till de 60 sittplatserna på serveringen som täcker 120 kvadrat. Bara att lägga ned i de bockade stommarna.

– På så vis hoppas vi att platsen ska utvecklas till ett kollage av material i framtiden. Vi lämnar något efter oss som inte bara representerar oss och Konstfack i dag utan också kan representera Konstfack i morgon. Vi är väldigt nöjda och responsen vi fått har varit väldigt positiv.

projekt som Marcus och Kristoffer jobbar med är ett helt kökskoncept, som Åhléns nappat på:

– Idén är att inspirera till att använda närproducerade råvaror, det handlar om ett totalt koncept med delar som hänger samman.

I serien ingår allt från uppläggningsfat och handdukar till dukar och skärbräden.

Ursprungligen presenterade de sin idé för ett par olika svenska företag, bland dem Åhléns, men kom då längst i diskussionen med en annan ledande kedja innan det samarbetet bröts:

till Åhléns som gärna fortsatte jobba med oss och nu hoppas vi att allt ska vara klart så produkterna finns i butik påsken 2010.

Ett skäl till att de bröt samarbetet med den andra kedjan var att produktionen då skulle hamna i Asien, vilket de båda ville undvika:

– Det hade känts konstigt när vi vill stimulera närproducerad mat...

Så vid 26 års ålder och nybakad inredningsarkitekt har Marcus upptäckts av både Svensk Form och en av landets största varuhuskedjor:

man att processen ska gå fortare – möbelproduktion tar tid från idé till färdig produkt och så måste det förstås vara. Men det är verkligen jätte- kul att få den här responsen på sitt arbete.

Mer läsning

Annons