Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nybyggt vikingaskepp ska locka turister till Bölenvattnet: ”Dröm som blivit verklighet”

I flera år har Torsten Jonsson drömt om att bygga ett vikingaskepp. Nu har drömmen blivit sann. Snart kommer en åtta meter lång båt med drakhuvud segla i Bölenvattnet i Strömsunds kommun.

Annons

Torsten Jonsson växte upp i byn Grundsjö utanför Hoting men flyttade sedan till Tyskland för att jobba med skogsbruk. Efter att ha tagit över sin familjs stuga i Bölenvattnet har han nu börjat satsa på att skapa en verksamhet i området.

– Bölenvattnet är speciellt för mig eftersom min pappa började där. Det ligger vid sidan om, mitt i skogen där det är lugnt och skönt. Platser som dessa är svåra att hitta, säger han.

Jonsson har adderat fler stugor och sovplatser till den ursprungliga stugan.

– Folk kan betala för en vecka, och komma upp och bo i stugan. Det är familjeinriktat och mest folk jag känner, berättar Jonsson.

De flesta som hyr är tyskar som vill komma ut i naturen och hitta ett lugn de inte kan få i Tyskland.

– Många tyskar tycker precis som jag att jakt är roligt. Jägarna tycker att det är bra med det enkla – det är trivsamt att laga och äta maten tillsammans för att sedan på kvällen dela jakthistorier med varandra.

Det nyaste, och kanske största, tillskottet till Bölenvattnet är ett vikingaskepp.

– Skeppet öppnar upp helt nya möjligheter. Tanken är att besökarna spenderar första natten i stugan, sedan ett till två dygn med att ro och segla skeppet.

Tankarna på ett vikingaskepp började gro 2008 när Jonsson köpte sin första båt från båtbyggaren Per-Arne Forsberg från Öns Båt och Bygg i Ångetrakten. Jonsson och Forsberg efterforskade länge och fick sedan ritningar av ett sällskap på Sollerön.

– Vikingar har varit ett intresse under en lång tid. Det här är en dröm som har blivit verklighet, säger Jonsson.

Båten är en chans för både Jonsson och gästerna att komma ut i naturen.

– Man får komma bort från den vardagliga stressen, ut till myggen, och leva mer som det var förr i tiden.

Tisdagen den 26:e juli var det sjösättning för båten på Ön där båtbyggaren håller till. Jonsson och Forsberg med hjälp av vänner började med att ro båten och seglade sedan en bit.

– Sjösättningen gick bra, vi hade en bra trailer från Nordic Trailer AB som underlättade. Båten namngav jag till Svea efter min mormor, förklararJonsson.

Vikingaföreningen Österhus vänner på Norderön har också ett vikingaskepp och de har erbjudit Jonsson en kurs om hur man bäst ska segla skeppet.

– Det är alltid roligt att få hjälp från de som hållit på ett tag. Jag har folk som vill vara med och segla från Sverige till Tyskland nästa sommar, så jag ska träna inför det, säger han.

Bölenvattnet med stugorna blev komplett ifjol men folk har kommit och hyrt under sex år. Jonsson åker från Tyskland hem till Jämtland flera gånger per år för att tillbringa tid i Grundsjö och Bölenvattnet.

– Det är rötterna som lockar, man är ju född där. Målet är att både jag och min särbo ska flytta hem till Grundsjö och jobba med turistverksamhet.

Nästa projekt Jonsson har är att fixa ett hus för sig själv i Bölenvattnet.

– Förutom en privat stuga vill jag fortsätta involvera skeppet i verksamheten. Längre fram gäller det att hitta någon inom familjen som kan ta över, någon som gillar att vara i vildmarken och jobba med turism. Vi måste få Grundsjö och vildmarken att leva vidare, säger Torsten Jonsson.