Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckeln till framgång

Företagsamhet, det är något som vi alla vill ha mer av. Av oss själva, av andra och av vårt land.

Företagsamhet är utvecklande och bra. Det är väl åtminstone en sak som politiker i alla läger kan vara eniga om. Sedan är det olika hur man tycker att företagsamheten ska blomma ut.

Lagar, inte lagar, skatter, lägre skatter, högre skatter, avgifter inte här, men där. Ja, så där kan man hålla på.

Politiker från alla partier pratar sig varma om företagandet som en viktig grund för vårt välstånd. Och kritiserar varandra för att man inte gör rätt saker eller tillräckligt. Käbblet förmörkar sikten så att man inte kan se resultaten, som är riktigt bra.

Några exempel på det: Nyföretagandet har fördubblats i Sverige sedan 2006. Det är en förändringstakt som andra innovationsdrivna länder inte hänger med i.

I åldrarna 18 till 64 år har andelen entreprenörer ökat från 4 till 8 procent. Antalet informella investerare har också fördubblats. Här är vi bäst i världen.

Och kvinnors företagande ökar hela tiden. Med en högre andel än hos andra jämförbara länder. Fler kvinnor än män startar företag just nu i Sverige.

Svenskar överlag ser affärsmöjligheter före affärsproblem. Alla de här positiva uppgifterna presenterar Forum för Entreprenörskap i en ny rapport.

Glädjande resultat onekligen. Särskilt när vi vet att fyra av fem jobb skapas i småföretag.

Men både små och stora företag behövs, alla är lika välkomna. Alliansens företagsamma politik har onekligen rönt framgångar. Men det går inte att slå sig för bröstet och vara nöjd med vad som gjorts.

Alliansens partiledare pekade i går på DN debatt på fler insatser som behövs för att ytterligare stärka företagandet. Man vill bland annat genomföra en utökad satsning på Ung företagsamhet och Drivhuset, översyn av starta-eget-bidraget så att fler unga kan omfattas, sänkt krav på aktiekapital för att sänka trösklarna för att starta aktiebolag.

Dessutom, och det är viktigt, ska man anstränga sig betydligt mer för att få flyktingar och utländska akademiker i arbete. Allt hänger nämligen ihop. I verkligheten och i politiken.

Utbildning, arbete, boende och integration. Alla dessa beståndsdelar behövs för att skapa ett ännu företagsammare Sverige.