Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nycklarna till OS-guldet

Henrik Lundqvist vs Carey Price.

Svenskt power play vs kanadensiskt box play.

Niklas Kronwall vs Sidney Crosby.

Där är tre nycklar i OS-finalen.

Annons

Både Kanada och Tre Kronor har smugit fram till finalen, glidit fram under radarn men i semifinalspelet var det inget snack.

Två lag med helt olika spelstil gör upp om OS-guldet i Sotji.

– Jag tror att det är en liten fördel för Sverige då de är tryggare med att spela på stor rink, säger Pierre LeBrun på ESPN och en av Kanadas främsta hockeykrönikörer.

Han är övertygad om att det blir en tät och jämn final där de små marginalerna avgör.

– Det är två lag som kan varandra och det är de båda lagens special teams som kommer att avgöra. Kanada måste få stopp på Sveriges power play och framför allt Erik Karlsson. Han är ett offensivt geni, säger Pierre LeBrun.

LeBrun pratar också om målvaktsspelet där han anser att Henrik Lundqvist är en fantastisk målvakt och att många ansett att Kanada har problem på målvaktssidan. Åtminstone innan turneringen.

– Carey Price har aldrig stått i någon stor turnering, men han är otroligt lugn i målet och spelade strålande mot USA. Dessutom är han van från pressen i Montreal där han alltid har strålkastarljuset på sig, match efter match.

Då det gäller den offensiva kraften tycker LeBrun att det är klar fördel Kanada. Han menar att trots John Tavares är skadad märks det knappt. Och trots att Sidney Crosby ännu inte har gjort mål i turneringen.

– Men Crosby var nog vår bäste forward mot USA så han är på gång.

Så var det det här med det fysiska spelet.

– Niklas Kronwall stängde ned Teemu Selänne mot Finland och Shea Weber satte sin första tackling på Patrick Kane, och sedan var Kane anonym. Jag tror vi får se något liknande i finalen.

– Han gjorde likadant i Vancouver på Ovetjkin och där vann Kanada matchen, säger Pierre LeBrun.

Per Hägglund