Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nydraftade Jonathan Dahlén om kärleken till ÖFK: "Missat en match för att jag var sjuk"

Han är nyligen hemkommen från Nordamerika efter draften och ett läger med sin nya NHL-klubb Ottawa Senators. I en stor intervju berättar nu Timrås Jonathan Dahlén om hur Ottawa ser på honom som spelare, hans framtid i Timrå IK, pressen utifrån – och matlagningskurser. "Det får nog bli ett par stycken", säger forwardstalangen.

Efter att ha varit vaken 28 av 30 timmar landade Jonathan Dahlén i förra veckan till slut i Sverige efter NHL-draften och ett läger med sin nya NHL-klubb Ottawa Senators.

Dagen efter hemkomsten ställer han upp på en intervju innan bilen ska rulla mot Östersund för några sommarveckor hos föräldrarna.

Det har gått en tid sedan han blev vald av Ottawa Senators som spelare nummer 42 i NHL-draften.

Läs också: Jonathan Dahlén om draftingen till Ottawa Senators: "Helt obeskrivligt"

– Känslan var otroligt häftig. Jag försökte ställa in mig på att gå i andrarundan, men lite besviken blev man ju när man inte gick i första. Sedan blev man vald av ett lag, och då tänker man inte mer på det, säger Dahlén över en kopp kaffe på ett fik i centrala Sundsvall.

– När man fick ta på sig tröjan och kepsen var det bara glädje, fortsätter han.

Direkt efter att han blivit vald fick Dahlén prata med förre svenskstjärnan Daniel Alfredsson och flera av de högsta hönsen i Ottawas organisation.

Dessutom kom kort efteråt en hälsning från superstjärnan Erik Karlsson, lagkapten i Ottawa.

– Han skrev på Twitter, det var häftigt, säger Jonathan Dahlén.

Efter draften åkte han vidare för ett läger i Ottawa.

– Lägret gick jättebra. Jag och centern som gick i förstarundan (Logan Brown) spelade ihop, bodde tillsammans och satt bredvid varandra i omklädningsrummet. Vi hittade väldigt bra kemi på isen måste jag säga. Vi mötte spelare som spelat i NHL och det gick bra för oss båda. Man känner att om man ligger i med träningen så kanske man kan ta steget om några år, säger 18-åringen.

Efter lägret hade han möten med Ottawas ledning.

– Proscouten och assisterande GM sa att de aldrig sett mig förrut men att de var imponerade av det de såg på lägret och att de verkligen trodde på mig, säger Dahlén.

Han fortsätter:

– Assisterande tränaren (Marc Crawford) sa att det var kul att ha mig på campen för att jag hade en himla talang. Han har ju vunnit Stanley Cup, så det var kul att höra det från honom. Han tog mig åt sidan och sa också vad han tyckte att jag skulle jobba på, säger han.

Vilka delar handlar det om?

– Styrkan, jag måste bli starkare för att kunna spela i NHL. Sedan tycker de att mina skills är bra och de var imponerade över det, men jag måste bli starkare. De hade en karta där jag fick se mina värden jämfört med NHL-spelare. På vissa värden var jag väldigt nära, men på styrka hade jag en stor del kvar.

Styrkedelen är det som legat i fokus för forwarden att jobba med under sommaren och han har gått upp tre-fyra kilo i vikt sedan förra säsongens slut.

Under kommande säsong kommer han att ha en tät dialog med Ottawa.

– De vill att man skickar mail varje vecka med vad man har för mål, om man spelar power play, hur det har gått och så vidare. Sedan kommer de hålla kontakten när det gäller fysen och kosten för att se så man sköter sig. De vill ju lika gärna som jag att jag ska spela i NHL, så de lägger ner allt krut på det, säger Dahlén.

Dokument: Så blev Jonathan Dahlén en av Sveriges hetaste talanger

Just när det gäller maten kanske han får slita lite extra. Familjen har nämligen flyttat från Sundsvall till Östersund och Jonathan Dahlén får stå mer på egna ben den kommande säsongen.

– Det får nog bli några matlagningskurser, säger han med ett skratt.

– Ottawa har en kostrådgivare som kommer sätta upp vad jag ska äta, så jag kommer få en meny med recept på svenska. Jag får ta och laga ihop något utifrån det.

Att talangen ska stanna i Timrå IK den kommande säsongen verkar det inte råda några tvivel om.

– Ottawa tycker att det är bra med Timrå ett år till, och sedan kanske man får utvärdera nästa sommar. Så jag är ganska säker på det.

Efter en stark fjolårssäsong och en NHL-draft ökar förväntningarna på Jonathan Dahlén i Hockeyallsvenskan.

– De kraven har jag på mig själv också, och kraven utifrån lägger jag inte så mycket energi på. Jag försöker bara bevisa för mig själv och för laget att jag kan spela bra hockey. Jag älskar att spela hockey och att spela i Timrå, säger han.

Fokus här och nu är spel med Timrå IK i Hockeyallsvenskan, men drömmen om NHL kommer allt närmare.

Jonathan Dahlén visar oss Ottawatröjan han fick efter draften och konstaterar:

– En dröm jag har nu är väl att få göra mål i Canadian Tire Centre inför 18 000. Det vore häftigt att få hänga dit en puck där.

Jonathan Dahlén om...

... Timrås lagbygge: "Nubben har gjort det bra, sedan är det alltid ett pussel att få ihop det. Men det känns väldigt spännande, och jag tycker vi ska sikta på att gå till play off och försökra kriga uppåt därifrån"

... fysträningen i sommar: "Efter säsongen körde jag riktigt hård styrka. När man gjort en bra säsong vill man överträffa det, då blev det automatiskt att jag körde på hårdare. Jag hoppas jag får utdelning"

... kärleken till Östersunds FK: "När vi spelade fotboll med laget hade jag på mig Östersundströjan, då fick jag höra 5–0 några gånger. Jag tycker att alla verkar ha blivit Giffare efter derbysegern mot Östersund bara för att jävlas med mig. Jag har sett elva av tretton matcher med ÖFK i år, lyssnat på en på radion och missat en när jag var sjuk"

... rådet från pappa Ulf: "Han har hjälpt mig att inte stressa. Han har ett bra citat som han sagt sedan jag var sex år gammal. Man måste träna på det tråkiga för att bli duktig på det roliga. Och det är sant"