Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyemission för Jämtlandsgården

Jämtlandsgården slaktar fler och fler djur, men kämpar fortfarande med att ännu inte gå med vinst.
Nu gör bolaget ännu en nyemission.

– Då vore det väl attan om vi inte ska kunna skrapa ihop det som fattas, säger Bo Berg, styrelseordförande för slakteriet i Hammerdal.

Jämtlandsgårdens slakteri startade för sex år sedan i hopp om att vara ett lokalt alternativ som förkortade transporterna både för djuren som kördes in och för de köttbitar som kördes ut.

Målet var att hantera 1 200 ton kött per år och i fjol kom slakteriet upp i 750 ton. Men trots att volymerna fortfarande ökar har det ännu inte blivit vinst för bolaget.

När bokslutet för 2013 redovisades på bolagsstämman nyligen beslutades om ännu en nyemission. Slakteriet ägs av 195 aktieägare, de flesta lantbrukare med egna djur, och nu hoppas bolaget på att få in 1 miljoner kronor. Det har gått förr. Tre gånger bara under tiden Bo Berg har varit ordförande.

– Aktieägarna tror fortfarande på slakteriet, de är nöjda och vi är krav-godkända. Det är för djäkligt att vi inte får ihop affären, säger han.

Bo Berg beskriver situationen som att branschen är hårt pressad av konkurrens. Antalet djur ökar inte totalt sett, så om ett slakteri ökar antalet slaktdjur sker det på bekostnad av någon annan.

– Ingen släpper djur frivilligt och det driver upp priserna.

Jämtlandsgården har sedan länge planer på att kapa sina kostnader i samband med försäljningen av köttfärs i tråg. Hanteringen är olönsamt för det lilla slakteriet men kunderna köper och trots att slakteriet informerat om att man ska sluta sälja köttfärs på detta sätt finns det inga planer på att upphöra genast.

– Kunderna vill ha det och vi har inget bättre alternativ, säger Bo Berg.

Under hösten kom Stefan Zetterlund in som ny vd och resultatet för 2013 blev en förlust på drygt 400 000 kronor, vilket är 100 000 kronor mer än året innan.