Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyföretagandet minskar i Jämtland

Det startades färre företag i Jämtlands län under 2008 än året innan. Minskningen gäller för samtliga kommuner i länet.

Annons

I hela länet registrerades det 1 242 nya företag i fjol. 2007 var motsvarande siffra 1 499, enligt färska siffror från informationsföretaget Infotorg.

Jämfört med övriga län i landet så tillhör Jämtland de län som klarat sig sämst. Det startades 17 procent färre företag i länet i fjol. Bara tre län kan visa sämre siffror. Allra sämst nyföretagande var det i Halland där nedgången var hela 25 procent.

Nyföretagandet minskade i landets samtliga län i fjol jämfört med 2007 med undantag av Västernorrland och Blekinge. Ökningen där beror dock på en omfattande registrering av lagerbolag, det vill säga bolag som bildas enbart för att säljas vidare till en ny ägare.

I hela landet var minskningen av nya företag nio procent i fjol jämfört med 2007. Den största nedgången skedde under sista kvartalet då nyregistreringarna minskade med hela 26 procent.

- Fram till och med den 31 augusti, då vi gjorde vår senaste mätning, ökade nyföretagandet i Sverige. De nya siffrorna visar att känslan av lågkonjunktur fick full kraft under sista kvartalet, säger Patrik Attemark, vd på Infotorg.

Totalt startades det 92 418 nya företag i Sverige i fjol. Året innan nyregistrerades det 101 546 nya företag i landet.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se