Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammal grengav mersmak

/
  • 15-åriga Sara Laxvik från Österund var en av dem om passade på att testa orienteringskidskytte härom kvällen. Här kollar hon in träffbilden tillsammans med Peter Tengbrand, förbundssekreterare i Mångkampsförbundet. Foto: Anneli Åsén
  • – Det var jätteroligt att skjuta och det skulle nog bli ännu roligare att springa i skogen om man hade skytt­et att se fram emot, sa Sara Laxvik efter att ha provat på.

Är du trött på alla gamla vanliga idrottsgrenar? Kanske läge att testa nymodig­heten orienterings­skytte?

Annons

Nu är den inte så ny som man skulle kunna tro. Den gick många år under namnet Fälttävlan och var först och främst något som utövades av anställda inom försvaret.

1998 bytte man till det nuvarande namnet. Orienteringsskytte i dag är i första hand en civil mångkamp som innehåller delgrenarna skjutning, punktorientering samt fri orientering.

50 meters avstånd och använder sig av samma gevär som skidskyttarna. Punktorienteringen är 1,5–3 km lång och den fria orienteringen 3–8km. Längden på banorna är beroende av vilken klass du tävlar i.

Överhuvudtaget är likheter med skidskyttet slående, förutom att orienteringsskyttarna lämnar bössan på skjutvallen. Två tävlingsformer används. Sprint och distans med straffrundor och Normaldistans med tidstillägg. Det finns både individuell tävlingar och stafett. I stafetten ingår inte punktorientering. I stafett och på sprintdistansen innebär ett bomskott en straffrunda som mäter 300 meter.

10-klubbs i Orrviken på tisdagskvällen så hade orienterarna möjlighet att testa orienteringsskytte.

Sporten är en vit fläck på den jämtländska idrottskartan.

Det vill mångkampsförbundet ändra på och därför har förbundssekreteraren Peter Tengbrand den senaste tiden befunnit sig på en liten rekryteringsturné.

– Jag har hunnit med en sväng på Gotland och i Örnsköldsvik. Efter Jämtland blir nästa stopp på O-ringen, berättade Tengbrand.

mellan 150–200 aktiva orienteringsskyttar i vårt land. Sverige och de övriga nordiska länderna dominerar sporten och vid förra årets VM i Ljungskile så kammade de svenska herrarna och damerna hem nio av de tolvVM-medaljerna.

Orienteringsskyttet är precis som alla andra idrotter beroende av återväxten.

En av dem som ville testa själva skyttemomentet var 15-åriga Sara Laxvik, Östersund, som är van orienterare men aldrig testat skytte.

instruktion av Peter och skjutit en låg rad skott både mot papptavlor och de där svarta plåttavlorna som det klingar så rätt i när skidskyttarna skjuter mitt i prick så hade hon fått lite mersmak.

– Det var jätteroligt att skjuta och det skulle nog bli ännu roligare att springa i skogen om man hade skyttet att se fram emot, trodde Sara. (Zport.se)

Mer läsning

Annons