Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nygammalt förslag till förskola i Åre by

De styrande partierna i Åre kommun går vidare med planerna på en förskola vid Åre gamla kyrka. Men denna gång ett tvåvåningshus där förskolan Filuren ligger.

På den öppna ytan mot Åre kyrka, som länsstyrelsen vill bevara, kan parkering och utegård förläggas. I alla fall ska det alternativet undersökas ordentligt, enligt majoritetens beslut i kommunstyrelsen i fredags.

– Läget är så pass bra, det är centralt och här finns redan en förskola, så vill gå till botten med detta, säger kommunalrådet Leif Nord (M).

Fältet intill Åre gamla kyrka har en särskild betydelse för hur det gamla Åre ska förstås, enligt länsstyrelsen. Med den öppna ytan skyddas kyrkans kulturhistoriska värde och dess karaktär som landmärke, har länsstyrelsen beskrivit det som.

Majoriteten vill alltså se om en förskola kan utformas så att miljön kring gamla kyrkan ändå blir acceptabel ur de perspektiv som länsstyrelsen lyfter fram.

Det arkitekten ska skissa på är en fyraavdelningsförskola. Inte mindre eftersom det behövs så pass många fler barnomsorgsplatser i Åreområdet, enligt Leif Nord.

Antingen rivs Filurenhuset eller så byggs det till med en våning.

För att ha alternativ om det blir blankt nej från länsstyrelsen ska två tomter till diskuteras. En tomt vid Kläppen samt en tomt vid hembygdsgården.

Den vägen vill inte oppositionen gå. Ta fram tio alternativ, rangordna dem och efter det kan kommunstyrelsen ta beslut. Så löd oppositionens förslag på fredagens sammanträde.

Majoritetspartierna drev dock igenom sitt förslag.