Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyrenoverat reningsverk

För två år sedan havererade det så kallade biosteget på reningsverket i Hammarstrand. Nu har verket genomgått en uppgradering och i november är det slutbesiktning.

Det var 2011 som orenat avloppsvatten gick upp i det så kallade biotornet på reningsverket i Hammarstrand och slog ut funktionen.

– Vi hade en uråldrig processteknik i reningsverket, berättar Ragundas VA chef Lars Spirberg.

Kritiken lät inte vänta på sig. I en artikel i ÖP tidigare i år hävdade bygg- och miljöchefen i Ragunda kommun, Rolf Ivansen, att reningsverket varit felbyggt och att problemen borde ha åtgärdats tidigare. Efter utredningsarbete satte man i somras i gång med den efterlängtade uppgraderingen av reningsverkets process- och styrningsutrustning till en kostnad av 4,4 miljoner kronor. Örjan Fahlén är VA konsult och projektledare för uppgraderingen.

– Det har varit lättarbetat och det enda som skiljer det här verket från andra är egentligen biologin.

Under hela byggprocessen har man haft ett mobilt reningsverk på plats för att inte obehandlat vatten ska släppas ut. Men nu är renoveringen i stort sett klar och sedan tre veckor tillbaka renas åter vatten i verket.

– Vi har precis satt i gång men det tar ett tag innan vi ser om de biologiska stegen fungerar, säger projektledaren Örjan Fahlén. Reningsverket byggdes 1979 och renar vattnet från 1300 personer bosatta i Hammarstrand och Pålgård. Totalt finns det ett 20 tal VA verk i Ragunda kommun men reningsverket i Hammarstrand är kommunens i särklass största.

– Och när reningsverket är intrimmat hoppas jag dessutom att det ska bli Jämtlands bästa, skrattar VA chefen Lars Spirberg.