Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för militär grundutbildning i Jämtland 2010

Nästa år start­as en ny militär direktutbildning på Frösön. Grundutbildningen på tre månader är för hemvärnets behov, och kommer att ges på 14 platser i landet.

Annons

Det tycks vara svårt att helt utplåna den militära verksamheten i Jämtland. Redan nästa år kommer det att utbildas soldater på Frösön igen. Soldaterna ska bo och utbildas på gamla F 4, men även utbildas i Ånn och i Dagsådalen.

Så sent som i höstas hotades den sista kvarvarande spillran av försvaret i länet, när överbefälhavaren Håkan Syrén ville halvera anslaget till hemvärnet.

Ett sparbeting som fick bakläxa när regeringen i höstas sa nej till ytterligare organisationsförändringar inom försvaret.

– Efter det omtaget märks ett påtagligt ökat intresse för försvarsfrågor och för hemvärnet och frivilligorganisationerna, säger Sven Matsson, överstelöjtnant och befälhavare för Fältjägargruppen.

– Det roliga är att vi ska börja utbilda soldater igen i Jämtland från och med 2010.

det årligen ska utbildas ett 40-tal soldater för hemvärnets räkning i Jämtland. Totalt kommer 588 personer per år att rekryteras för utbildningen. Direktutbildning testades redan för ett par år sedan av Fältjägargruppen i Jämtland.

– Nu när så få gör värnplikt är det nödvändigt med direktutbildning till hemvärnet, säger rikshemvärnschef Roland Ekenberg till Hemvärnet.se.