Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för militär grundutbildning i Jämtland 2010

Nästa år start­as en ny militär direktutbildning på Frösön. Grundutbildningen på tre månader är för hemvärnets behov, och kommer att ges på 14 platser i landet.

Det tycks vara svårt att helt utplåna den militära verksamheten i Jämtland. Redan nästa år kommer det att utbildas soldater på Frösön igen. Soldaterna ska bo och utbildas på gamla F 4, men även utbildas i Ånn och i Dagsådalen.

Så sent som i höstas hotades den sista kvarvarande spillran av försvaret i länet, när överbefälhavaren Håkan Syrén ville halvera anslaget till hemvärnet.

Ett sparbeting som fick bakläxa när regeringen i höstas sa nej till ytterligare organisationsförändringar inom försvaret.

– Efter det omtaget märks ett påtagligt ökat intresse för försvarsfrågor och för hemvärnet och frivilligorganisationerna, säger Sven Matsson, överstelöjtnant och befälhavare för Fältjägargruppen.

– Det roliga är att vi ska börja utbilda soldater igen i Jämtland från och med 2010.

det årligen ska utbildas ett 40-tal soldater för hemvärnets räkning i Jämtland. Totalt kommer 588 personer per år att rekryteras för utbildningen. Direktutbildning testades redan för ett par år sedan av Fältjägargruppen i Jämtland.

– Nu när så få gör värnplikt är det nödvändigt med direktutbildning till hemvärnet, säger rikshemvärnschef Roland Ekenberg till Hemvärnet.se.