Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för observatoriet i Gäddede

Nu är Frostviken redo att satsa mot stjärnorna igen.

Efter en flera års lång resa, som kan liknas vid en berg- och dalbana, har det berömda observatoriet landat i Gäddede. Snart står det redo för en större publik, och i lördags var det nyinvigning.

Annons

Den mediala uppmärksamheten har onekligen varit massiv. Observatoriets öde har engagerat många, och när nästa kapitel nu ska skrivas så är den stora frågan om denna miljoninvestering i norra Jämtland äntligen ska börja bära frukt.

I lördags samlades entusiaster i Gäddede för en nyinvigning, vilket lämpligt nog skedde på astronomins dag. Det bjöds på föreläsningar, filmer, bildvisningar och en guidad visning av det nya planetariet. Kort sagt ett bra tillfälle för spaning, både för små och stora rymdintresserade. Och den givna frågan är naturligtvis vad proffsen tror om observatoriets potential? Ulf Jonsson från Luleå borde vara rätt person att fråga. Han är nämligen grundare av Norra Sveriges Amatörastronomer, och i helgen stiftade han närmare bekantskap med observatoriet, där det står vid Kvarnbergsvattnets strand.

– Det kan vara till stor nytta för våra medlemmar, som just nu är uppe i 180 stycken. Det viktigaste är att få teleskopet att fungera igen. Efter flytten från Brännklumpen så måste man göra om grundinställningarna, berättar Ulf Jonsson.

Och det var i första hand därför han fanns på plats i Gäddede. Ulf är nämligen inläst på observatoriets teknik, och kommer att sitta vid spakarna fram tills fungerar fullt ut.

– Vi behöver klart väder för att kunna ställa in det exakt, men det kommer att ske i närtid.

• En förhoppning var ju att rymdintresserade personer i hela världen skulle kunna koppla upp sig på det här observatoriet. Är det fortfarande möjligt?

– Inte i år kanske, men möjligheterna finns. Vi ska åtminstone se till att det går att fjärrstyra från planetariet här intill.

Ulf gick liksom de flesta andra besökarna omkring med en kamera runt halsen, ivriga att dokumentera nystarten för rymdsatsningen i Frostviken. Till förmiddagens föreläsningar kom det runt 40 åhörare, bland annat åtta rymdentusiaster från grannlandet Norge. Senare på dagen stegade även en del bybor in i observatoriet, för att får en närmare titt på det som orsakat så mycket ståhej i bygden de senaste åren. Bland dem fanns Madeleine Aaraas, som även är turistsamordnare i Gäddede. Hon om någon håller tummarna för att det äntligen ska lossna nu:

– Det finns ett stort intresse bland turisterna för det här, folk har frågat hela sommaren. Nu gäller det bara att vi skapar aktiviteter kring observatoriet så att vi lever upp till satsningen. Det är hur som helst kul med nyinvigningen, och framför allt vi får hit kompetent folk som kan sköta om observatoriet, sa Madeleine Aaraas som såg glad och lite nervös ut på samma gång.