Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystartskontoret i Strömsund har öppnat och har redan sju kunder

Regeringen utsåg nio kommuner i landet för sin satsning på nystartskontor. I Strömsund gick startskottet för två veckor sedan.

Nystartskontoret smög i gång i Gröna skolan mitt i Strömsund med Björn Bloom anställd på heltid som så kallad vägledare.

– Det har inte varit någon formell invigning än. Men det är öppet, säger Susanne Hansson, som är projektledare på halvtid.

– Vi har redan sju kunder. Det är inte så dumt på bara två veckor, säger Björn Bloom.

utsågs utifrån lokala/regionala behov och förutsättningar som lämpliga för nystartskontor. Förutom Strömsund är Haparanda, Vilhelmina, Skärholmen, Botkyrka, Södertälje, Göteborg, Malmö och Landskrona med i satsningen.

– Regeringens uppdrag är att hitta förenklingar för företag att starta eller utöka. Att hitta en modell att jobba vidare på, säger Susanne Hansson.

Att undanröja hinder, som mängden byråkrati, kan vara en väg.

– Nu följer jag med och hjälper till med det. Dessutom ska jag göra beskrivningar hur man går tillväga och göra byråkratins väg lättare, säger Björn Bloom, som inte bara sitter på kontoret i väntan på kunder:

– Just nu är det mycket uppsökande verksamhet. Att fånga upp dem som är i en besvärlig situation, som blivit uppsagda till exempel.

mest som en pedagog. Inte en ekonom.

– Jag är en samtalspartner som kliver in innan de kommit speciellt långt i sina funderingar på ett eget företag. Jag kan vara med och strukturera upp och formulera idén, säger Björn Bloom.

– Sedan är det andra, till exempel Almi, som tar över när det kommer till marknadsplan och sådant.

i Strömsund ligger totalt på 1,9 miljoner där regeringen står för hälften. Resterande del ligger på kommunen tillsammans med arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket.

– Det är främst genom egna arbetsinsatser, säger Susanne Hansson.

som mål att minst 200 personer ska informeras om de möjligheter till service och rådgivning som erbjuds och att 40 av kunderna ska bli företagare.

– Det finns många som bär på bra idéer, men som inte tar steget och utvecklar dem till ett företag, säger Susanne Hansson.

En övergripande tanke med regeringens satsning är att få fler i arbete. Om det lyckats ska utvärderas om ett år, mars 2010, då projektet med nystartskontoren är klart.