Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt besked: Ghaders fall omprövas

– Jag har just fått höra. Det känns skönt. Min fru är glad och jag är också glad, säger Ghader Ghalamere vars fall ska omprövas av Migrationsverket.
Han är nu fri att komma hem till Torvalla.

På tisdag eftermiddag en timme innan demonstrationen startar i Östersund kom beskedet: Migrationsverket har beviljat omprövning av Ghader Ghalameres ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

När ÖP når Ghader är han omringad av kurdiska vänner på förvaret i Gävle som kramar honom och det hörs varma skratt i bakgrunden. Hans familj är hos honom och i Östersund förbereder sig hans styvbarn och nätverket Ingen människa är illegal på demonstrationen som börjar klockan 17.

– Det var deras aktivitet som stoppade min avvisning, säger en mycket lättad Ghader om när protesterna vid flyget ledde till att passagerarna vägrade sätta på sig bältet.

Hans fall ska alltså prövas på nytt. Han har ännu inte fått besked om han ska tvingas åka till Iran för att söka uppehållstillstånd eller om han kan få dispens, men nu ska i alla fall hans skäl gås igenom på nytt, och det finns möjlighet att överklaga till Migrationsdomstolen.

– Jag är på väg ut härifrån nu, berättar Ghader från Migrationsverkets förvar.

Hans ombud har gjort en ansökan om att det finns hinder för avvisningen eftersom det har kommit nya fakta. Dessa nya fakta var av sådan art att verket godkände en ny prövning.