Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt boende för flyktingbarn

Kommunen startar ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn i Sveg och ökar antalet platser med det dubbla.

– Det kan bli ännu fler på sikt, säger Gunilla Anklew, enhetschef.

I dag har kommunen avtal med Migrationsverket om 10 platser för mottagande av barn och ungdomar som kommer till Sverige utan sina föräldrar. Tre av platserna på boendet Stella är vikta för asylsökande och sju av platserna för de som redan har permanent uppehållstillstånd.

Från och med nästa år räknar Migrationsverket med att drygt 4000 ensamkommande barn och ungdomar kommer att söka asyl i Sverige varje år. Myndigheten har också länge flaggat för att det råder akut brist på boenden för gruppen. Mot bakgrund av det har riksdagen beslutat om en ny lag som i praktiken ger Migrationsverket rätt att tvinga kommuner att ta mot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Det är en situation som Härjedalens kommun inte vill hamna i

– Vi vill helst inte stå här en fredagskväll med ett fax från Migrationsverket om att vi måste ta emot en ungdom som vi inte förberett oss för, säger Gunilla Anklew som är chef för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Härjedalens kommun.

– Det är alltid bättre att hämta information och vara med än att bli påtvingat något.

Kommunen har därför beslutat att utöka antalet platser och starta ett nytt boende som officiellt invigs under våren. Det innebär totalt fyra platser för asylsökande och 16 platser för de som redan har permanent uppehållstillstånd. Dubbelt så många platser som i dag. Det nya boendet heter Orion och ligger i huset bredvid Stella i Sveg. Flera ungdomar har redan flyttat in.

– Vi hade akut platsbrist i våras då det var fullt på Stella. Då fick vi möjlighet att hyra en lägenhet i huset bredvid och tog chansen, säger Gunilla Anklew.

Nio av tio ensamkommande barn och ungdomar under 18 år som söker asyl i Sverige får permanent uppehållstillstånd (PUT). För Härjedalens del innebär det att platserna för barn och ungdomar med PUT hela tiden fylls på. Om flyktingströmmen till Sverige fortsätter i samma takt räknar Gunilla Anklew med att kommunen snart kommer att behöva utöka antalet platser igen.

– Enligt Migrationsverket så innebär fyra platser för asylsökande ungefär nio personer med permanent uppehållstillstånd varje år. Så inom en snar framtid måste vi nog öppna ett till boende, säger hon.

För varje ensamkommande barn och ungdom får kommunen 1900 kronor per dag i ersättning från Migrationsverket. Enligt Gunilla Anklew täcker det boende, mat, andra utgifter och inte minst personalkostnader. I dag är 16 personer anställda för att ta hand om ungdomarna i Sveg.

– Vi har ett väldigt bra resultat. De flesta ungdomarna finns på vårt eget boende och vi har få externa placeringar på annat håll som kostar mycket, säger hon.

Gör kommunen en vinst på de här ungdomarna?

– Vinsten ligger i att det blir en befolkningsökning. Varje person som väljer att skriva sig i kommunen får vi ersättning från staten för. Folk får arbete här i Härjedalen och betalar skatt och det gynnar kommunens näringsidkare när vi köper mat, kläder och tjänster av dem. De pengarna som vi får i ersättning ska gå tillbaka till kommunen, säger Gunilla Anklew.