Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt datum för jakttillstånden

Nu ska de tekniska problemen med bokningssystemet för jakttillstånden vara lösta, enligt länsstyrelsen. Nytt datum för bokningsstart är 15 juli.

Tisdag den 15 juli vid lunch släpps jakttillstånden för småvilt- och ripjakt i Handölsdalens och Mittådalens samebyar. Det efter att länsstyrelsen har haft tekniska problem med sin nya webbapplikation NatureIT och var tvungna att stänga den mindre än en timme efter ordinarie öppning den 7 juli. De som ändå lyckades boka jakttillstånd så kommer att få behålla dem.

Många jägare är upprörda och tycker att systemet är orättvist. De vill hellre återinföra det gamla lottningssystemet. Länsstyrelsens nya applikation innebär i stället att det är först till kvarn som får tillstånden.

– Det känns som att det blir som med konsertbiljetter, att man måste hänga på låset. Jag har uppfattat det som att de system som funnits förut har funkat bra, säger jägaren Louise Andrén.

Hon berättar att det är många av hennes jägarkamrater som är väldigt irriterade. Själv är hon glad att hon har semester och har möjlighet att passa på tiderna då tillstånden släpps.

Helena Eriksson på länsstyrelsen förklarar att det inte var något alternativ att behålla det gamla systemet, då det var för resurskrävande. Hon säger också att de inte kan ta hänsyn till om systemet är orättvist och om det hänger på vilken internetuppkoppling man har.

– Vårt uppdrag är att upplåta jakttillstånden på ett billigt och enkelt sätt. Vi har kommit fram till att NatureIT uppfyller alla de kraven, säger Helena Eriksson.

Just nu testkörs systemet inför den nya öppningen på tisdag. Enligt leverantören har man bytt server helt och åtgärdat de buggar som fanns. Ännu finns ingen exakt tid för öppningen, men det kommer att ske under dagtid då det finns mycket resurser på plats.

– Vi beklagar så klart att det här har hänt och satsar nu på att det ska bli en bra ripjakt, säger Helena Eriksson, länsstyrelsen.

Ripjakten har premiär den 25 augusti.

Läs mer om ripjakten:

Bokningen försenad ytterligare

Nytt försök att få systemet att fungera

Det nya bokningssystemet för kraschade

Systemet havererade när jakttillstånd skulle sökas

Storbråk inför höstens ripjakt

Ny ripjakt väntas om oppositionen vinner

För sent att rädda Tåssåsenmodellen?

Fler ripor väntas i norr