Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt ebolafall i USA

Ännu en vårdanställd i Texas i USA har smittats av ebola. Även den här gången tros smittan komma från en liberiansk man som vårdats i Dallas, där han avled för en vecka sedan. (TT)

Sjukhuset arbetar nu med att övervaka alla patienter som haft kontakt med den smittade anställda, som isolerades i går efter att ha fått feber.

Den smittade ska ha arbetat vid Texas Health Presbyterian Hospital, och vårdat den nu avlidne Thomas Eric Duncan, enligt tv-kanalen ABC.

Ebolaprovet togs sent på tisdagen lokal tid. Smittskyddsmyndigheten CDC ska ta ytterligare prov för att bekräfta diagnosen.

CDC håller samtidigt på att inrätta en snabbinsatsstyrka som inom några timmar ska hjälpa sjukhus i landet att hantera misstänkta ebolafall, enligt CDC-chefen Thomas Frieden.

Frieden medgav vid en presskonferens på tisdagen att det fanns brister i hur sjukhuset i Dallas tog hand om en ebolasjuk man som sökte hjälp i slutet av september.

– Jag önskar att vi hade haft en sådan insatsstyrka på plats när den första patienten fick diagnos... men det kommer att ske från i dag och framåt med nya fall i USA, sade han.

Thomas Eric Duncan dog den 8 oktober. En av de sjuksköterskor som vårdade honom insjuknade själv i helgen. Sjukhuset, som i måndags beskrev hennes tillstånd som stabilt, angav det på tisdagen som gott. Hon hälsade själv via sjukhuset att hon mår bra och tackade för allt stöd.

Frieden har fått kritik för bristande beredskap för ebola i USA, men en talesman för Vita huset säger att president Barack Obama har fullt förtroende för CDC-chefens förmåga att samordna myndigheternas kamp mot sjukdomen.

Läs mer:

Så förbereder sig Östersunds sjukhus för att hantera ebola.