Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt förslag om rättvisare färdtjänst

Taxan för färdtjänst är hög och orättvis och det har gjort att flera funktionshindrade har tappat möjligheten att arbeta. Systemet gör att ojämlikheten i hälsa ökar.

Det skriver MonaLisa Norrman (V) och Alf Lundin (MP) i en motion till landstingsfullmäktige.

Avgiften för färdtjänst är baserad på kollektivtrafikens kilometertaxa med ett påslag på 50 procent.

Landstingspolitikerna MonaLisa Norrman och Alf Lundin anser att taxan är hög och orättvis och de opponerar sig starkt mot detta. I motionen skriver de att det ligger i sakens natur att om man har ett funktionshinder så har man behov som är större än den som inga hinder har.

"I vården har vi principen att avgiften för ett besök är densamma oavsett om vården vi söker kostar olika. Om vi ska nå målet om likvärdiga livsvillkor ska funktionshindrade inte ha merkostnader för sitt funktionshinder", skriver Norrman och Lundin. De påpekar också att funktionshindrade ofta har sämre ekonomi från starten och att ett orättvist färdtjänstsystem ökar ojämlikheten i hälsa.

De två politikerna anser att möjligheten till färdtjänst har förändrats och begränsats under senare år, antalet färdtjänsttillstånd har sjunkit betydligt, och det går inte ihop med funktionshinderpolitikens mål om att undanröja hinder och garantera funktionshindrade möjlighet till likvärdiga livsvillkor.

MonaLisa Norrman och Alf Lundin föreslår att landstinget tar initiativ till att en rapport tas fram för att beskriva villkoren för funktionshindrade att resa i länet på fritid och i arbete. Här ska brister beskrivas och åtgärder föreslås och berörda intresseorganisationer ska få en aktiv roll i översynen. De vill också att landstinget tar initiativ till att korrigera avgiftssystemet.