Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök med fjällguideutbildning

Nu gör Tillväxt Frostviken ett nytt försök att etablera en natur- och fjällguideutbildning i Frostviken.

2012 ansökte Björn Benz och hans medarbetare, för Tillväxt Frostvikens räkning, om tillstånd för att starta upp en utbildning för fjällguider, då sa YHM (Yrkeshögskolemyndigheten) nej. I år hoppas han på ett positivt svar.

– Turismen är en stor del i Frostviken, vi har naturen och dessutom har vi något som skulle särskilja oss från andra fjällguideutbildningar i länet, säger Björn.

Björn sitter i styrelsen för Tillväxt Frostviken och han känner att det i år finns än bättre förutsättningar för att ansökan ska gå igenom. Detta bland annat tack vare att det nu finns runt 30 procent mer LIA-företag (Lärande i Arbete) och runt dubbelt så många företag som kan tänka sig att anställa en guide än i fjol. Dessutom finns flera förbättringar i utbildningsplanen gällande första hjälpen, entreprenörskap och projektmanagement samt för anställbarhet inom SLAO.

Men vad är då det där unika som fjällutbildarna i Frostviken kan erbjuda?

– Turister från Tyskland och Holland är de två viktigaste grupperna när det gäller turister utanför Skandinavien. Att vi bemöter turister med deras eget språk är en viktig konkurrensfördel , därför ingår tyska och holländska i utbildningen. Det finns bra kunskap här och att få fram fackkunnig undervisningspersonal skulle inte vara ett problem. Vi vill också inrikta utbildningen på att de som går den ska kunna starta egna företag och stanna i området.

Vad föll det på i fjol?

– YHM tyckte inte att utbildningen hade en nog stark koppling till arbetslivet. Vi kunde inte ge en nog bra förklaring på varför det är så viktig för området att vi får en sådan utbildning.

En del i utbildningens koncept är att studenter som går andra läsåret ska ingå i en guidepool som just nu byggs upp. Studerande har då möjlighet att guida till Frostvikens stora turistmål som Korallgrottan, Bjurälven och Hällingsåfallet, men också kunna utföra egna turer med stöd i guidepoolen. Med flera guider i guidepoolen och nya idéer kan Frostviken utvecklas till en destination med fler inriktade turer för till exempel familjer eller för människor med funktionshinder.

– Då kan Frostviken möta efterfrågan bättre när det kommer in någon. Studenter får guida, tjäna pengar, samla erfarenhet på guidade turer, lära känna marknaden och experimentera med egna koncept. De kan göra det under utbildningsperioden med stöd av utbildningsledaren.

Hur ser det ut i dag?

– Guidepoolen är under konstruktion men tyvärr händer det fortfarande att vi ibland inte kan erbjuda en guidad tur. Det beror till viss del på att samordningsprocessen inte är avslutat än och att vi har behov av fler utbildade guider i området.

Det finns inga andra liknande utbildningar i kommunen och Björn säger att det skulle fungera både ekonomiskt och resursmässigt att starta upp en utbildning. Eftersom YH-Utbildningen Natur- och Fjällguide följer fjälledarnormen är han också säker på att den kommer kunna mäta sig med fjällguideutbildningar i övriga landet.

Om ansökan blir godkänd eller inte får han veta i januari eller februari.