Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök med vindkraft i Offerdal

Minns ni jättebråket om vindkraft i Kaxås? Det som slutade med att det inte blev några verk.
Nu kan de bli verklighet – Krokoms kommun har arrenderat ut sin mark till ett bolag som ska låta byborna bli delägare i projektet.

Affloardal Energi AB heter det bolag som startats av Pär–Ola Säterhall och som har som idé att projektera och söka tillstånd för en vindkraftpark i Nordbyn, Offerdal.

Området Nordbyn väster om vägen mellan Kaxås och Kougsta, pekades efter en lång och infekterad strid ut som utvecklingsområde för vindkraft. Kommunfullmäktige röstade för att säga ja till vindkraft. Det var 2011 och då hade byn gått igenom en uppslitande debatt mellan förespråkare och motståndare.

Vad som inte framkom så tydligt då var att det var kommunen själv som ägde en del av den aktuella marken.

Nu har ett arrendekontrakt upprättats mellan Krokoms kommun och Affloardal Energi. Sedan tidigare är det känt att övriga markägare också är positiva till en park.

Meningen är att lokalbefolkningen ska få köpa in sig på andelar i utvecklingsbolaget. Det handlar med andra ord om att söka och få tillstånd för en park och sedan sälja alla tillstånd till någon som vill bygga. Andelarna gäller ansökningsprojektet, inte att bygga och äga verken.

– Det skulle kunna bli ett 20–tal verk, säger Per–Ola Säterhall som tror att rennäringen fortfarande är tveksamma till planerna.

Anna–Carin Hammarberg som bor i närheten av området är engagerad i det nya bolaget. Opinionen i hennes bygd är positiv till planerna, menar hon.

– Det var fler som var för vindkraft än mot när debatten var på gång och sedan dess har det varit många som visat sig vara intresserade av att investera i utvecklingsprojektet. 123 bybor av 200 i Kaxås, Åflo och Önet är uttalat positiva.

Kommer debatten att blossa upp igen?

– Jag vet inte hur det kommer att gå. Men den gången var det en liten klick som bråkade. 28 stycken.

Enda parti som röstade mot kommunens översiktsplan 2011 var Vänstern som tog ställning för rennäringen.