Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt från Tomas Grut

Kraftfullt och dramatiskt men även drömskt och lugnt. Så beskriver pianisten Tomas Grut sin nya skiva "Into the Depths".

Annons

På debutalbumet "Emotions - 10 pieces for Piano" hördes endast Tomas Gruts piano. För sitt andra album har han plockat in flera andra musiker till sin hjälp.

– Även om den digitala tekniken har gått framåt så blir det mer levande och dynamiskt med riktiga instrument.

Katarina Åhlén, cello, Peter Roos, viola och violin och Stig Rennestraum, slagverk medverkar alla på skivan.

– Det har varit väldig roligt och lärorikt. Det känns häftigt att höra andra spela musik som jag har skrivit, säger Tomas Grut.

Även producenten Mats Lundin har haft ett stort finger med i spelet.

– Jag är väldigt oteknisk och det har varit skönt att kunna släppa den biten och kunna bolla med producenten.

Tomas Grut tycker att det har hänt mycket sedan förra skivan.

– Jag har utvecklats och nya skivan känns mer personlig och genomtänkt. Jag har behållit min minimalistiska och filmiska stil, men har även fått med mer dramatiska och kraftfulla låtar.

Ett exempel på en sådan låt är "Jasmine" som Tomas Grut blev inspirerad att skriva efter Jasminrevolutionen i Tunisien.

– Min dåvarande flickvän kommer från Tunisien. När vi pratade på Skype kunde jag höra gevärsskott. Jag åkte dit och såg nedbrända byggnader, sådant man annars ser på tv.

– I "Jasmine" ville jag fånga lite av ovissheten och frustrationen som rådde.

Responsen på "Into the Depths" har varit god. Men Tomas Grut ser på framgången från två sidor.

– Det är extra självutlämnande att spela själv. Hade jag spelat i ett band hade jag kunnat välja att inte behöva prata under intervjuer. Jag har en rätt blygsam och självkritisk sida. Men det är så klart kul och spännande när människor gillar det jag gör.

Tomas Grut hade planerat en releasekonsert när skivans släpptes i september, men det blev inte av. Nu funderar han på att eventuellt göra en större konsert och har även planer på att ta tag i sin sång.

– Det är inte många som vet att jag kan sjunga, men det är det jag är bäst på egentligen. Nu har jag fått ut det instrumentala, så det är dags att utveckla sången.