Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt grepp prövas på Jamtli

Eleverna som gick Karolinervandring på Jamtli var nöjda trots ett ihärdigt regnande.

Annons

– Bra att få uppleva detta och inte bara höra om det på en vanlig lektion, menade Ronja Åslund.

– Jaa, fast det var lite skrämmande också, inflikade Nova Brolin.

En värld utan konflikter kommer aldrig att infinna sig tror eleverna.

– Stora konflikter kommer alltid att finnas, men små bråk skulle kunna elimineras. Om alla får säga sin åsikt och komma överens vore det bra.

Det var stora frågor som avhandlades då skolklasser från Ås besökte Jamtli för att diskutera krig och konflikter.

Det är Jamtli som under våren genomför ett rollspelsprogram som heter Karoliner och Konflikter. Hela 21 klasser från Östersund, Krokom och Åre deltar. Utöver själva Karolinermarschen fokuserar programmet även på begreppet konflikt i bred bemärkelse, både utifrån elevernas egen vardag och utifrån konflikter i världen idag.

Rollspelet har jobbats fram under ett år mycket tack vare ett projekt som Naboer AB sjösatte för ett drygt år sedan kring Karolinermarschen.

– Naboer tog kontakt med oss och ville att vi skulle göra något pedagogiskt tillsammans för skolelever, säger Malin Bäckström, Jamtli.

En poäng är också att överföra det historiska från Karolinermarschen till dagens kriser och krig. Till deras hjälp har de bland annat ett mentometersystem.

– Eleverna får var sin dosa där de kan svara anonymt, ett jättebra hjälpmedel för att få fram en diskussion. Därefter plockar vi upp olika upplevelser och värdegrundsfrågor ur rollspelet och för in det i nutid, förklarar Bäckström.

Vanligaste frågorna som eleverna tar upp under det flera timmar långa programmet är vad som händer civilbefolkningen i olika krishärdar. Men även om det kan vara ok att stjäla i vissa situationer.