Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hopp för värmestugan

Första vardagen efter julhelgerna träffas Pingstkyrkan, Svenska kyrkan samt socialnämnden i Östersund. Målet är att hitta en lösning för värmestugan som i alla händelser inte blir kvar i nuvarande lokaler på Artellerigatan.

– Det är vi som äger lokalerna där värmestugan finns nu och vi behöver dem till annan verksamhet. Vi har budgeterat för en viss hyra och vi kan inte driva värmestugan på 400 000 kronor, säger pingstpastor Niclas Forsberg.

8 december fick pingstkyrkan beskedet att socialnämnden bara medger ett bidrag på 400 000 kronor i stället för 700 000 kronor som kyrkan hade begärt för att fortsätta vara ansvarig för verksamheten.

Värmestugan är en öppen lokal för missbrukare och det är Pingstkyrkan som stått för en tjänst, medan Svenska kyrkan stått för en anställd. Kommunens bidrag har varit 400 000 kronor, vilket enligt nämnden täcker en värmestuga utan behandlande inslag. Behandling kan erbjudas på annat sätt, menar nämnden.

Tidigare låg värmestugan vid Frösöbron. Sedan Pingstkyrkan öppnade sina lokaler har antalet besökande ökat och nu är det inte endast missbrukare som kommer, enligt de som jobbar där.

– Vi fick besked 8 december från kommunen, det är sent. Vi hade begärt besked i november, säger Niclas Forsberg om kommunbidraget.

Kommer ni sura till mötet?

– Nej, det finns alltid lösningar på alla problem. Nu ska vi se hur vi kan gå vidare. Det är ju människor det handlar om i sista hand. Ny lokal är ett alternativ i alla fall.