Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hotell öppnar i Görvik

Ett hotell uppbyggt av 80-tal containrar är det senaste tillskottet av hotellbäddar i Jämtland. Hotellet är bokat från början av juni när vindkraftsrallarna anländer till Görvik, Hammerdal för att börja montera de första vindkraftverken på Stamåsen.

När ÖP tar en titt på hotellområdet verkar det vara en bra bit kvar till inflyttning. På en stor plan står mängder blåa stålcontainrar på rad på en grusplan stor som en fotbillsplan. Här stod tidigare de växthus där Görviks-tomater odlades framgång under 26 år fram till 2009.

– Jag tror det blir 82 stycken containrar när allt är klart och de här bostadsmodulerna har vi hämtat från olika håll i hela Sverige, säger Åke Bergström, från uthyraren Cramo i Sundsvall.

I varje modul finns sängplats, kök samt toalett och dusch inrymt. Medan ett antal andra moduler är avsedda för gemensamhetsutrymmen.

– Det ska stå inflyttningsklart till den 1 juni, och vad jag vet hittills så ska jobbet pågå till í december. Det är Siemens folk som ska bo här med tyskar, danskar, svenskar och polacker, säger Marian Stranne.

Så långt räcker den nämligen första etappen av Statkrafts och SCA Vind AB:s bygge i Stamåsen, men naturligtvis ser Marian Stranne en mer långvarig hotellverksamhet framför sig.

– Visst hoppas jag hoppas på mer jobb. Bara att starta upp den här boendeanläggningen kostar två miljoner kronor. Vi har bland annat fått gräva 350 meter VA-ledningar och 500 meter med fiberkabel till telefonstationen.

Under uppbyggnaden av campen bor fem stycken arbetare från Cramo i ett hus i byn. Men när vindkraftbygget väl kommer i gång på allvar blir det en betydligt större ruljangs.

– Jag ska svara för allt, husrum, mat och städning. Jag hyr ut per natt och person. Och det här kan jag, efter att ha varit 15 år till sjöss och jobbat som ekonomiassistent. Det här är också ett stort fartyg, men utan vatten runt omkring, säger Marian Stranne.

Nyligen har hon anställt två personer från Hammerdal, som ska ansvara för matlagningen till den 70 kvadratmeter stor matsalen.

– Det är mor och son, och där sonen har flyttat hem igen efter att ha jobbat i Oslo som kock.

Städning ska hon och maken Björn ta hand om tillsammans med en anställd. Ytterligare två personer har anställts som vaktmästare och städare, och som nu flyttar till byn.

– Det är snurr i Görvik och totalt innebär det här sju lokala jobb i byn.

Två lokala snickare och grävare från Hammerdal har anlitats under bygget, och alla sängar, möbler, lampor och sängkläder har levererats från Wiks i Hammerdal.

Dessutom hyr vindkraftshotellet in sig på bygdegården och betalar 4 000 kronor i månaden för tillgång till tränings- och pingislokaler.

– Det är viktigt att vi kör det här så lokalt som möjligt. Och jag har inte hört något negativt från byborna, men jag vet inte vad sommargästerna tycker än, säger hon.