Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt liv till trång och stökig etta

För 2,5 år sedan var den lilla lägenheten, en etta med sov alkov och kokvrå, perfekt. Nu har lägenheten fyllts med staplar av böcker, prylar och kläder – överallt.

Annons

Därför fick inredaren Petronella Greek en budget på 5 000 kronor och uppdraget att göra lägenheten rymligare och mer funktionell.

- Det var som att komma hem till Lisbeth Salander när jag först klev in här, röran och datorerna fick mig att tänka på det. Men att hon behöver hjälp, det var nog det första jag tänkte när jag kom in, säger Petronella Greek.
– Sängen, är den helig? frågar Petronella efter att ha studerat lägenheten – och röran – en stund.
Sängen är inte helig, det är en stor trärelik från sent 90-tal som fått sågas av 10 centimeter för att nästan passa in i sovgluggen.

I övrigt finns det inte så många möbler i rummet, en soffa, ett bord. En bokhylla blev som aldrig köpt – trots de bokfyllda flyttkartonger som väntar på en vind – och nu fyller en bokhög på golvet ett växande utrymme. Det finns även ett databord som fungerar som papperssamlare. Det får tillsammans med sängen flytta ut. Soffan och bordet får stanna. Mer förvaring – och mer funktionalitet var de av de första saker Petronella såg att det fanns störst behov av.

Ut åkte sängen, en present av pappa i de sena tonåren som numera kändes klumpig och omodern och ett databord som ändå bara fungerade som papperssamlare. En orange pinnstol av okänt ursprung fick också vandra vidare. Det som blev kvar av det tidigare bohaget var bara soffan och soffbordet. En del av förvaringsdelen löstes med hjälp av ett smart sängbygge som 90-talsreliken fick lämna plats för.
– I färgsättningen vill jag utgå från din gråa väggkulör och de röda kuddarna i soffan.
Enligt Petronella är kombinationen rött och grått klassiskt och hon vill komplettera med mera rött och vitt.
– Och så är det en sak till som måste ut om vi skall köra på det röda, fortsätter hon.

Såklart, mattan under bordet, röd – men i fel nyans. Det ser till och med jag.
– Rött är en aktiv färg, aktiv vilket jag tror passar dig bra eftersom du är en ganska lugn person men har ett kreativt jobb. Rött kan också bli fel till exempel på ett dagis där det bara skulle skapa oro. Det röda är också en välkomnande färg. I en hall är rött en alltid bra färg, ett bra exempel är röda mattan som används på premiärer. En del av Petronellas jobb är just detta, dels att hitta den personliga stilen, dels att hitta rätt hos personen.
– Ibland kan man nog tro att jag är ute efter nya vänner. Men så är det inte, men jag måste ju veta hur en person är och fungerar för att kunna skapa ett fungerande och trivsamt hem för personen eller familjen.
– Sen måste man ibland våga vara tuff när folk inte riktigt vet vad de tycker om. Samtidigt kan man inte begära att de skall kunna tänka sig hur slutresultatet blir innan de sett det.

Svårt var det inte att få ordning på röran, enligt Petronella, bland annat på grund av bristen på elektronik. Det saknas både tv och stereo eftersom datorn tjänstgör som detta. Att bygga in elektronik och saker som stora högtalare och få det att se snyggt ut kan ibland vara krångligt.
Slutligen vill Petronella peta in ett köksbord och en vajer med spottar, vajern får ett tvärnej, köksbordet ett nja ...

Resten, som tavlor och andra detaljer, uppmanas jag att själv lösa på sikt, för att få ett personligt hem.
Budgeten på 5 000 kronor är enligt Petronella ganska snålt tilltagen – men jag var tidigt beredd att sträcka mig längre om det kunde tänkas blir tillräckligt bra.
– Men allt behöver ju inte köpas på en gång, utan kan kompletteras senare, säger Petronella efter att ha presenterat sitt förslag – med bland annat en rund stor matta för ungefär 2 500 kronor, vilket spräcker budgeten med råge.
– Så kan det alltid vara när man kommer med ett förslag, oavsett budget, men förslaget kan ge en riktning som skapar en helhet.


MARIA GUNNARSSON
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se