Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt misstänkt ebolafall utreds

Ännu ett misstänkt ebolafall har upptäckts i Sverige och utreds nu.

Annons

En person har förts till infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Trots att det fanns mycket låga misstankar beslöt man sig för att ta provet. Svaret kommer inom ett dygn, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, till TT.

Provet har skickats till Folkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium. Folkhälsomyndigheten har vid åtminstone fyra tidigare tillfällen i år analyserat prover där det funnits misstankar om ebola. Hittills har inget ebolafall upptäckts i Sverige.

Patienten kördes till sjukhus från en vårdcentral i Rågsved i södra Stockholm i en taxi – inte i ambulans.

Först när de kom fram till sjukhuset fick taxichauffören veta att hans passagerare kunde vara ebolasmittad, skriver expressen.se.

Chauffören fick vänta i bilen i en och en halv timme innan han fick beskedet om att han kunde lämna sjukhusområdet.

Orsaken till att en taxi beställdes är att man vid det tillfället inte misstänkte ebolasmitta, enligt Stefan Bremberg, chefläkare vid Capio närsjukvård.

– Jag kan förstå att chauffören är orolig. I journalen har man skrivit att man misstänkte malaria och det var ju den informationen man hade då, säger Stefan Bremberg till tidningen.