Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt lockar ingenjörer från Stockholm

Med frisk luft och rolig arbetsmiljö lockas unga dataingenjörer från Mälardalen till Östersund.
– Vi får ta del av deras kunskap och de får erfarenhet på cv:t, säger Peter Hellgren.

I Mitthögskolans gamla lokaler utmed Rådhusgatan i Östersunds finns en av länets större arbetsplatser. Här huserar ett globalt företag som för en ganska undanskymd tillvaro.

– Vi är ganska anonyma i och med att vi inte har några lokala kunder, säger Peter Hellgren.

Han är enhetschef på CGI Östersund som sysselsätter 114 personer lokalt med nyutveckling och förvaltning av administrativa system. Bland kunderna hittar man Bankgirot, Postnord, SJ och Försvarsmakten.

Som ett led i att rekrytera kompetent personal har man på CGI nu i september dragit i gång vad man kallar Östersundsprojektet.

– Arbetsmarknaden för unga dataingenjörer är något av ett moment 22. Stockholmsföretagen söker unga medarbetare men de kräver samtidigt arbetslivserfarenhet i cv:t. Efter ett snack med vår Stockholmsenhet kom vi fram till en modell där vi anställer unga medarbetare som sedan kommer upp och jobbar hos oss i Östersund under ett år. Vi har lättare att sätta in nyutexaminerade ingenjörer i utvecklingsuppdrag vilket bättrar på deras CV. Och så får de ju andas lite frisk luft också, förklarar Peter Hellgren skämtsamt.

Vid ett skrivbord omgärdat av skärmar sitter Caroline Eliasson och jobbar med underhållssystem till JAS Gripen åt Försvarsmakten. Hon är en av de sju ingenjörerna som lockats upp till Östersund.

– Jag fick höra talas om Östersundsprojektet via bekanta hemma i Stockholm. Det ska bli kul att testa på att bo i en annan stad ett år.

På CGI i Östersund har man det senaste året anställt ett 15-tal personer.

– Jag förvånas över hur kompetenta och seniora sökanden vi får till tjänsterna, säger Peter Hellgren och berättar att det finns en tanke med att rekrytera yngre förmågor från mälardalen till Östersund.

– Nya dataingenjörer är drivna, energiska, vetgiriga och formbara. Och så hoppas vi så klart att de vill stanna kvar i Östersund.