Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt ska skapa balans mellan rennäringen och besöksnäringen

Enligt Bergs kommun saknas det ett helhetstänk och en tydlig ansvarsfördelning vad gäller frågor som rör rennäringen i kommunen. Därför har man nu beviljat pengar ur kommunens innovationsfond för att ta fram en modell för roller, processer och ansvar.

Målet med satsningen, som kallas för ”Hållbar besöksnäring i renens rike”, är på lång sikt att utveckla en arbetsmodell där det tas hänsyn till rennäringens förutsättningar vid exploatering och annan markanvändning.

Bergs kommun har bland annat hållit möten med samebyar där de pekat ut orosområden, viktiga områden för rennäringen där trycket från besöksnäringen ökar.

– Vi behöver samverka mer i dessa frågor för att hitta en hållbar väg inför framtiden, vi vill ha en rennäring och besöksnäring i balans, säger Therese Kärngard (S) som är kommunalråd i Bergs kommun och ordförande i kommunens samiska råd på kommunens hemsida.

Bergs kommun menar att många besöksverksamheter och etableringar i rennäringsområden, utan någon helhetsbild över hur de påverkar, skapar ohållbara situationer för rennäringen samt att det i nuläget är oklart vilket mandat olika myndigheter faktiskt har vad gäller frågor om rennäringen.

Förstudien som Bergs kommun nu har beviljat innovationsfondsmedel till ska resultera i en modell med tydligare roller att arbeta utifrån.

- Det kommer att gynna alla i slutändan att vi hittar en hållbar väg inför framtiden. Vi lever ju alla av naturen, men på olika sätt och vi är alla intresserade av att vara rädda om det naturen är för oss. I den samiska värdegrunden förvaltar vi naturen för nästa generation, något vi behöver tänka på lite oftare, säger Jeanette Kråik, samisk samordnare i Bergs kommun.