Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekord för turismen

På tio år har omsättningen för turis­men i Jämtland och Härjedalen ökat med 42 procent. Och 2008 blev ett nytt rekordår.

Annons

Enligt Turistekonomiska modellen, TEN, omsatte länsturismen drygt 3,3 miljarder kronor under fjolåret och gav 3 800 årsjobb.

visar åter att turismen är en basnäring i regionen. Och jämfört med övriga Sverige är utvecklingen i vårt län något mer positiv, säger Mats Forslund, vd för Jämtland Härjedalen turism.

18 procent av omsättningen är kopplad till aktiviteter. Det kan jämföras med riksgenomsnittets 8 procent. Försäljningen av liftkort ingår i den omsättningen.

Stugboende med självhushåll i olika former står för en stor del av övernattningarna i länet. Det innebär att inköp av livsmedel och kostnader för restaurangbesök betyder mycket för turismens omsättning.

– Den rådande lågkonjunkturen ställer nu alla branscher och verksamheter på prov. Men erfarenheter från tidigare konjunktursvackor visar att turismnäringen som regel klarar sig relativt bra.

Mats Forslund anser också att nuvarande kronkurs och miljöfrågan talar för en fortsatt positiv utveckling av turismen i både länet och Sverige som helhet.