Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt reningsverk planeras i Hallen

Åre kommun väljer att utreda det mest avancerade alternativet när det gäller ett reningsverk i Hallen och Bydalen.
– VI har tagit höjd för att en utveckling i dalgången ska fortsätta, säger Lars-Erik Eriksson som är teknisk chef på Åre kommun.

Det finns storslagna planer på utbyggnad av Bydalen. Men flera tusen nya bäddar kräver ett nytt avlopp.

– Länsstyrelsen har i ett föreläggande krävt att kommunen fattar beslut om att upprätta en allmän anläggning för dalgången före 2014 års utgång, förklarar Lars-Erik Eriksson.

Men det kommer att dröja länge innan det kan bli en ny anläggning. Kommunen ska utreda om det går att satsa på ett helt nytt reningsverk i Hallen dit alla ledningar från Bydalen ska gå. I så fall stänger man de små verken i dalgången.

– Som det ser ut nu så finns inget annat alternativ än att leda ut spillvatten ur dalgången.

Utredningen ska inte bara visa om det är ett bra alternativ ur ekonomisk synvinkel. Miljöaspekten är så klart en viktig del.

– Vi får se hur hållbart det är, säger Eriksson.

I dag får bara exploatörer med färdiga detaljplaner bygga nya turistboenden. Några nya detaljplaner får inte klartecken så länge inte avloppsfrågan är löst.

Läget är detsamma i Storlien och Storvallen där dålig kapacitet sätter stopp för fortsatt utbyggnad. Nu har kommunen beslutat att man vill bygga nytt verk i Storvallen dit allt spillvatten från Storlien ska gå.

– Vi har gjort en tillståndsansökan till länsstyrelsen och en förprojektering har satts i gång.