Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt resecentrum planeras i Järpen

Nu finns en skiss på ett nytt resecentrum i Järpen. Busschaufförer och Länstrafiken anser att nuvarande resecentrum inte fungerar tillfredsställande.

För några år sedan byggdes ett resecentrum vid järnvägsstationen i Järpen. Men lösningen var inte optimal, en mer central plats har därför diskuterats i flera år. Samtidigt har Åre kommun försökt lösa frågan med den trafikfarliga busshållplatsen för eleverna på Racklöfska skolan.

För tre år sedan fick Åre kommun kritik av Arbetsmiljöverket, som gjorde en inspektion på platsen.

De riktade skarp kritik mot Åre kommun eftersom de ansåg att busshållplatsen inte var trafiksäker för eleverna.

De påpekade att linjebussar, skolskjutsar, taxi och privatbilar körde farligt nära skolans område och Arbetsmiljöverket ansåg att det fanns risk för att någon kan bli påkörd.

Arbetsmiljöverket krävde därför att Åre kommun visade en handlingsplan för hur man skulle lösa problemen.

Åre kommun diskuterade till en början att bygga om busshållplatsen så att den blev frånskild från vägen. Men inga sådana beslut togs.

Istället beslutade kommunen om att satsa på en tillfällig lösning inför höstterminsstarten 2008.

Bland annat har betongsuggor ställts upp för att få trafiken att sakta ned vid skolan.

Nu har frågan om en flytt av resecentrum åter väckts till liv.

Den här gången ska Åre kommun investera i en permanent lösning.

Tekniska kontoret har därför fått i uppdrag av kommunstyrelsen att flytta resecentrum från järnvägsstationen och istället komma med ett förslag på ett nytt resecentrum i anslutning till Racklöfska skolan.

Enligt det nya förslaget för resecentrum ska barn en känna sig säkra när de går till eller från skolbussen även om busshållplatserna byggs så att de ligger frånskild från Norra vägen. Enligt förslaget räcker det med att Norra vägen smalas av för att trafiken ska saktas ned.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning till förslaget. Om det klubbas igenom kan bygget bli klart lagom till terminsstarten i höst. Totalsumman för det nya resecentrumet får högts bli 530 000 kronor. Projektet finansieras med hjälp av statsbidrag.