Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt reservat drog massor av folk

Det var bästa tänkbara sommarväder och massor av folk på plats när Tysjöarnas nya naturreservat invigdes på lördagen.

Att Tysjöarna skulle uppgraderas från fågelskyddsområde till ett fullskaligt naturreservat stod klart redan i fjol. På lördagen firades det med pompa och ståt när Länsstyrelsen bjöd in både allmänhet och landshövding för att utforska den lika unika som stadsnära natur som reservatet utgör.

Parkeringen i Kännåsen svämmade fort över av tillströmmande bilar och sedan kom den för dagen inhyrda rälsbussen körande längs inlandsbanan, fullpackad med resenärer i alla åldrar.

Emma Bergman som jobbar på länsstyrelsens naturvårdsenhet fanns på plats för att ta emot besökarna.

– Det är många olika saker som gör Tysjöarna till ett så speciellt område, som det stora antalet fågel- och blomarter som finns här, bland annat 20 sorters orkidéer. Men det som gör det riktigt unikt är att det är Europas största, kanske till och med världens största, kalkblekeområde, säger hon.

Bleke är den sorts kalklera som bidragit till storsjöbygdens bördiga jordbruksmarker och just i Tysjöarna är lagret hela 25 meter tjockt på sina håll, vilket ger det både djur och växtliv väldigt speciella förutsättningar.

Linda Hurtigh var på plats med sina barn Anna Linnea, 9, och Fiamma, 2, och de tre var mer nyfikna på uppståndelsen än själva naturområdet den här dagen.

– Vi bor helt i närheten och brukar vara här lite då och då. Anna Linnea hade ett till och med ett kalas här helt nyligen, säger Linda och Anna Linnea berättar att det var kul med kalas men att det ändå är naturen som lockar i första hand.

– Det är roligt att se olika fåglar som finns här och häromdagen såg jag Guckusko när jag var här med pappa, säger hon.

Under dagen vandrade och rullade flera hundra personer i alla åldrar längs naturreservatets solvarma spångar. De läste på informationsskyltar, löste tipsrundor, lyssnade på folkmusik och fick lära sig ett och annat om båda djur och natur på de olika stationerna som länsstyrelsens personal hade förberett.

När det började närma sig själva invigningsritualen kom även landshövding Jöran Hägglund stegande i finskor och kostym.

– Det som är så bra med det här området är att det är nära och lättillgängligt för många. Att det är handikappanpassat och bra anpassat för barnfamiljer, säger han, och erkänner att han själv inte är en särskilt aktiv friluftsmänniska. I alla fall än så länge.

– Jag har haft ett jobb som har gjort att jag inte haft så mycket tid över till sådant här, säger han.