Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rymdbolag siktar mot stjärnorna

Rymdresor från Sverige låter som science fiction men kan bli verkligt inom fem år, i alla fall om nystartade svenska Space Travel Alliance blir framgångsrikt.
– Vi har högtflygande planer, säger vd Karin Nilsdotter.

Kommersiella rymdresor har legat runt hörnet under ganska många år. Och tekniken är nästan framme, de första rymdfarkosterna för civila flygningar har testflugits och omkring 1 500 personer har betalat mellan en halv och nästan två miljoner kronor för en biljett till rymden. Inom ett till ett och ett halvt år kan den första flygningen komma att göras.

Nu vill även det svenska företaget Space Travel Alliance ge sig in i branschen. Tanken är att arrangera rymdresor från en rymdhamn i Kirunatrakten.

– I ett drömscenario blir det verklighet inom fem år, säger Karin Nilsdotter och pekar på att Sverige har extremt goda förutsättningar.

– Vi har haft rymdverksamhet sedan 1950-talet, vi har perfekta geografiska förutsättningar och vädret är helt rätt för rymdresor under en stor del av året, säger Karin Nilsdotter.

Kapital behövs

Space Travel Alliance försöker nu attrahera kapital. Bolaget ägs av Nilsdotter och styrelseordföranden Rikard Steiber med ett förflutet som chef på Google; nu vd för det Stenbeck-ägda utvecklingsföretaget MTGx.

Realismen i planerna på svenska rymdresor är svår att bedöma. Karin Nilsdotter talar entusiastiskt om Sveriges möjligheter att ligga i utvecklingens framkant och om behovet av ekonomiska och politiska satsningar på området.

– Vi behöver att politiken, näringslivet och den akademiska världen kopplar armkrok för att Sverige ska ta vara på sin unika möjlighet.

Tungviktare

Seriositeten understryker man med rymdtungviktare som knutits till projektet: Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang som ingår i en rådgivande panel tillsammans med bland andra den svenske rymdnestorn Sven Grahn.

Själv hoppas Karin Nilsdotter kunna få bli en av de rymdresenärer som lyfter från svenska Lappland.

– Ååh, jag längtar något enormt, jag kan knappt vänta på att få uppleva jorden från rymden i tyngdlöst tillstånd och, framför allt, göra det från Sverige.

Stockholm (TT)