Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt skogsmaskinföretag har startat i Strömsund

Efter en lång startsträcka är det nya företaget Timbear på gång i Strömsund. Första exemplaret av Lightlogg, en ny typ av skogsmaskin, tillverkas just nu med sikte på Elmia-mässan i juni.

– Vi kommer ha häcken full innan vi fått ordning på allting, säger vd Martin Jakobsson, från Håxås, Hammerdal.

Han har jobbat med projektet i ett drygt år. Intresset har varit högt hela tiden, från många olika håll.

– Eventuella köpare och andra intressenter har varit på mig hela resan, säger Martin Jakobsson.

Ursprungsidén till den nya maskinen kommer från Jan ”Skogsjan” Eriksson i Österfärnebo, Gästrikland. En innovatör som stått bakom många andra intressanta konstruktioner.

I styrelsen för Timbear finns nu hans son Peter Eriksson tillsammans med Engcons ägare Stig Engström, skogsentreprenörerna Sven-Erik Larsson, Fagerland, Häggenås, och Lennart Jansson, Filipstad. Ett rutinerad skara som ger det nya företaget en trygg grund.

Det riktiga startskottet för Timbear och Lightlogg blir på den stora skogsmässan Elmia Wood utanför Jönköping 3–6 juni då den ska visas upp för första gången. Men redan nu står det klart att skogsmaskinen, som går på band, kommer bjuda på ett par stora nyheter.

– Dels är det förmågan att gå på mjuk eller känslig mark och dessutom att även skotaren kommer vara beståndsgående och ger därmed en jämnare gallring, optimalt över hela ytan, säger Martin Jakobsson.

De nya funktionerna rimmar väl med miljö- och ekonomitänket inom skogsnäringen. Dessutom är dess goda bärighet ett framtidskoncept i ett varmare klimat med sämre vintrar.

– Att den kan gå där ingen kommer fram med något annat och ger lägre kostnad per skotad kubik är argument som väger tungt.

Den första maskinen blir av den variant som är allra mest ekonomisk – en kombi med skördare och skotare i ett. Sedan kan det också bli aktuellt med rena skördare eller skotare.

Martin Jakobsson tror att det är med kombin och skotaren som Timbear kommer skörda största framgångarna:

– När det gäller skotare slår vi de andra på fingrarna på många prestandapunkter och har egentligen ingen konkurrent.

Martin Jakobsson är just nu Timbears enda anställda. Men med underleverantörer inräknat jobbar runt tio personer för fullt med att ställa maskinen klar till mässan.

Om intresset där blir som man hoppas och tror så kan produktionen av en första nollserie sätta i gång efter semestern. När man sedan kommer upp i full produktion innebär det minst 20 maskiner per år och minst 15 anställda.