Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt uppdrag för fotografen som gillar stjärnorna

Göran Strand, astrofotografen från Frösön har fått ett nytt prestigefullt uppdrag. Vad ska du göra?

Annons

– Turistbyrån på Färöarna hörde av sig. De hade sett mina bilder och de vill att jag och några andra fotografer från olika länder ska fotografera 20 mars när det är total solförmörkelse. De ser väl sin chans att marknadsföra sig.

Men de kan ju inte locka med solförmörkelsen i sig, den inträffar väl inte igen?

– Nej, detta kommer att vara den nordligaste solförmörkelsen som inträffar under vår livstid. Solförmörkelse inträffar någonstans på jorden 1-2 gånger per år. Meningen är att jag ska vara på plats några dagar innan och reka, de vill väl att man ska ta bilder som visar deras landskap. Och det kommer att vara många event eftersom det kommer att vara smockat med folk.

Hur blir det här hos oss den 20 mars?

– Det kommer nog att bli solförmörkelse till cirka 80 procent. Bästa stället att se den är nordvästra Skandinavien. Jag hade tänkt åka till Svalbard men det blev för dyrt och där finns det isbjörnar. Färöarna känns tryggare.

Vad hoppas du på för väder?

– Strålande solsken, men jag inser att det statistiskt inte är så troligt. Jag har just kollat statistiken. De har 260 regndagar per år, det finns en 25 procentig chans att det ska vara sol i mars.

Du lever på dina speciella rymdbilder nu sedan några år tillbaka, vad gjorde du förr?

– Jag är utbildad programvaruingenjör och jobbade som programmerare. Men jag kände att någon gång måste jag prova om jag kunde leva på mina bilder.

Grattis till uppdraget från Färöarna då.

– Tack.

Läs mer:

Östersundare levererar norrsken till Coldplay