Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyttig energibar från Åre prisas

Det började som ett experiment hemma i köket. Nu säljs Micke Raittilas Paleo Crunch över hela Sverige och har blivit prisad som 2013 års ToppMat.
– Jättekul. En liten bekräftelse på att man träffat rätt, säger Micke Raittila.

Annons

Det var sommaren 2012 som 47-årige Micke Raittila började fundera på en smartare lösning på fjället än påsen med nötter och frukt. Själva innehållet var det inget fel på, men förpackningen. Att krångla med en påse i fickan samtidigt som han satt på cykelsadeln var inte optimalt. Micke gillade inte heller de energibars som redan fanns ute i handeln utan han ville ha en bar fri från tillsatser och tillsatt socker... helt enkelt ren energi.

Micke sökte recept på olika bars på nätet och började testa själv i köket. Han bytte ut några ingredienser och lade till egna smaker. Till slut fick han fram en produkt som han kände sig nöjd med. När kompisarna tyckte att hans bars var goda och fler och fler blev intresserade av hans bak i köket insåg Micke att det här kunde vara en bra affärsidé.

I slutet av 2012 började han leta tillverkare med ett helt glutenfritt kök. Allt gick väldigt snabbt och i slutet av april i år fanns de tre första smakerna av Paleo Crunch till försäljning; Raw Mulberry, Raw Cacao och Raw Cocos. Därefter har det snurrat på väldigt bra och nu finns det över 90 återförsäljare i Sverige och ytterligare två smaker; Raw Raspberry och Raw Pecan.

Vad är det som är så speciellt med Paleo Crunch?

– Det är nötter, frön, bär och frukt. Ren mat och inga konstigheter egentligen. Det är 200 kalorier med snabb energi från frukt, långvarig energi från fett och så lite proteiner.

Paleo Crunch är ekologisk, helt glutenfri och helt oprocessad vilket innebär att den är tillverkad av råa nötter, frön, bär och frukt. Ingredienserna hackas för att sedan pressas till bars.

Vilka vänder sig produkten till?

– De som tränar hårt och är medvetna om vad de äter. Den har bland annat blivit stor inom crossfit. Den är bra för dem som konditionstränar ute och länge och de som är ute i naturen på fjällvandring, topptur eller i slalombacken. Ska man generalisera så är det ett bra mellanmål, till exempel i stället för något onyttigt där klockan tre på eftermiddagen framför datorn innan du ska iväg och träna.

Inte nog med att bars:en säljer bra, nyligen blev den utsedd till 2013 års ToppMat av tidningen ToppHälsa som vill hylla personer och produkter som de tycker gjort något extra hälsosamt under året.

Motiveringen till priset var: "En supergod 100 procent ekologisk energibar fylld med naturlig energi – tillverkad av ett litet Åreföretag med hälsa som livsstil. Kan det bli bättre?!".

– Jag är jättenöjd. Plötsligt ringer de bara och berättar om priset och att de tycker att crunchen är bra. Då blir man glad. Paleo Crunch ska vara en produkt man förknippar med bra och nyttig mat, säger Micke Raittila.