Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

O-ringen till Åre – nu kommer beskedet: "Vi är positiva"

Åre säger ja till att arrangera O-ringens femdagars 2021. Vid ett möte på tisdagen kom Åre kommun, Skistar och destinationen överens.

Annons

– Inga formella beslut är i det här läget tagna, men vi är positiva till att ta på oss evenemanget och nu börjar fotarbetet, kommenterar Åre kommuns näringslivschef Janne Andersson utfallet av tisdagsmötet.

Det var annars i samband med Jämtland/Härjedalens orienteringsförbunds årsmöte i början av mars som Åre i princip gavs evenemanget 2021 om Åre själv ville ha det.

Så uttryckte sig O-ringens vd Henrik Boström det när han besökte årsmötet och lade fram bolagets syn på hur O-ringen tänkt sig arrangemanget en bit in på 2020-talet.

LÄS MER: Åre erbjuds jättearrangemanget O-ringen – näringslivschefen: "Kan inte här och nu säga att vi tackar ja"

"Åre får arrangera när de vill. Det finns inget starkare varumärke", berömde Henrik Boström under sin dragning i Frösö Sportstuga den kvällen i något som väl fick anses vara ett kraftfullt frieri.

"Klart vi ska gå för det här, men jag kan inte i nuläget göra mig till talesperson för alla inblandade parter", sa Åre kommuns Janne Andersson, den gången.

Nu har Åre satt ner foten. Men det är naturligtvis väldigt mycket mer än bara ett första initialmöte som behövs innan O-ringens femdagars 2021 klätts med en första administrativ struktur.

Åre sökte 2018 men ratades. Höga Kusten fick eftersom Åre då ansågs ligga för nära Sälen i tid. Dalametropolen arrangerar 2016, men två fjällorter kunde inte komma ifråga med så kort intervall som bara två år.

Därför gjorde O-ringen AB i början av denna månad något av en goodwillresa till Jämtland för att betyga Åre och J/H:s orienteringsförbund sin välvillighet.

Våren 2017 avgörs vilka som får arrangera 2021, men Åre har ingen konkurrent. Åre får tävlingarna om Åre nu själva vill. Och som Janne Andersson sa i samband med årsmötet med orienteringsförbundet:

"När någonting större ska göras i Åre är det tre intressenter som måste kroka arm".

Nu har alltså både kommun, Skistar och Åre Destinationsbolag bestämt sig och planeringen kan ta vid.